Частий головний біль у дитини: що можна зробити вдома?

25 Квітня 2023 2:16 Поділитися

Здебільшого головний біль прийнято вважати проблемою дорослих, але він також може виникати у дітей. Часто дитячий головний біль є лише тимчасовим симптомом застуди, грипу чи інфекцій носових пазух, очей або вух. Але, як і у дорослих, у деяких дітей можуть виявляти головний біль напруги, мігрень тощо. Якщо у дитини час від часу виникає легкий головний біль, але вона виглядає здоровою, хвилюватися немає про що. Але сильний частий головний біль вимагає уваги.

Види головного болю

Головний біль напруги — тупий біль з одного боку голови, який може бути викликаний стресом, тривогою або депресією. Такий біль зазвичай зникає після відпочинку — вихідних чи канікул.

Мігрень — сильний стукаючий головний біль, який триває від 2 год до 2–3 днів і часто супроводжується нудотою, блюванням та болем у животі. Як і дорослі, діти з мігренню можуть відчувати ауру (спотворене бачення) до того, як почнеться головний біль.

Кластерний головний біль поширений серед підлітків, особливо у хлопчиків. Напад починається навколо ока, яке може опухнути і сльозитися.

Менінгіт має багато супутніх симптомів: підвищена температура тіла, блювання, чутливість до світла, млявість, дратівливість та скутість шиї (нездатність доторкнутися підборіддям до грудей). У такому разі необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Що робити з головним болем у дитини?

Запобігти деяким видам головного болю можна, заохочуючи дитину регулярно виконувати фізичні вправи та пити багато рідини. Також варто з’ясувати, чи її нічого не засмучує.

Діти з мігренню також повинні навчитися визначати тригери, які можуть спровокувати головний біль, та уникати їх. Це може бути надмірне перебування на сонці, яскраве світло, тяжкі фізичні вправи та певні продукти, наприклад м’ясо та сир.

При дитячому головному болю можна застосовувати безрецептурні знеболювальні препарати, такі як ібупрофен або парацетамол, але не більше кількох разів на тиждень. Дітям до 16 років не слід приймати ацетилсаліцилову кислоту, якщо це не рекомендовано лікарем. Для додаткового полегшення можна покласти прохолодний компрес на голову дитини або обережно помасажувати їй плечі та потилицю.

Коли потрібно звернутися до лікаря?

Якщо у дитини постійний сильний головний біль, слід обов’язково звернутися до лікаря. Лікар може допомогти визначити тип головного болю та скласти план лікування, можливо, включаючи рецептурні лікарські засоби.

За матеріалами www.achenet.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті