Удосконалення роботи ВЛК: що зміниться?

03 Травня 2023 12:12 Поділитися

Верховна Рада України під час пленарного засідання 2 травня ухвалила законопроєкт № 9154 щодо роботи військово-лікарських комісій (ВЛК) у другому читанні. Його основна мета — розширити перелік закладів для проходження ВЛК за рахунок державних, комунальних, медичних закладів Міністерства внутрішніх справ та сектору безпеки. Законопроєкт підтримали 287 народних депутатів.

«Тобто дозволено створювати такі комісії в комунальних лікарнях, щоб зменшити черги та пришвидшити проходження комісії», — зауважив Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет).

Принцип, коли довідки «ходять» за військовим, а не навпаки, є пріоритетним у розробці та впровадженні змін у роботі ВЛК. У Міністерстві охорони здоров’я України також інформують, що наразі:

  • розроблено рекомендації щодо організації роботи ВЛК та обслуговування відвідувачів;
  • проводиться пілотування процесів електронного документообігу між військовими частинами й територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, військовими закладами охорони здоров’я;
  • розгорнуто в тестовому режимі електронну чергу в окремих гарнізонних ВЛК;
  • триває забезпечення комп’ютерною технікою військових закладів тощо.

Окрім того, Урядом було ухвалено постанову КМУ від 18.04.2023 р. № 343 (документ набув чинності у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» № 80 від 21.04.2023 р.) щодо впровадження нового пакета послуг у рамках Програми медичних гарантій. Він передбачає проведення медичних оглядів мультидисциплінарними командами лікарів ВЛК, що утворюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Позаштатні ВЛК, які функціонують при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, працюватимуть на базі цивільних медичних закладів. Їх кількість та перелік з урахуванням поточного навантаження визначатиме керівництво обласних військових та київської міської адміністрацій.

Національна служба здоров’я України, зі свого боку, укладатиме договори із цими медичними закладами та забезпечуватиме оплату наданих послуг за новим пакетом «Медичний огляд осіб, який проводиться при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки».

Усі послуги, які входять до пакета медичних послуг за Програмою медичних гарантій, будуть безоплатними для тих, хто проходить ВЛК. Зокрема, держава покриватиме такі послуги:

  • проведення лабораторних та інструментальних досліджень;
  • направлення особи за наявності показань в інші медичні заклади для проведення необхідних консультацій та обстежень, а також для надання спеціалізованої медичної допомоги у разі потреби;
  • оформлення проєктів довідок та формування медичних висновків щодо стану здоров’я особи.

Для того, аби отримати безоплатні послуги на базі цивільного медичного закладу, громадянин, який проходить ВЛК, повинен мати один з наступних документів:

  • картку обстеження та медичного огляду;
  • картку медогляду кандидата на навчання у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти Міністерства оборони України;
  • картку медогляду призовника;
  • направлення керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, що 26 квітня під час засідання профільний Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти остаточну редакцію проєкту в другому читанні та в цілому як закон.

За матеріалами facebook.com/radutskyy,
moz.gov.ua та kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті