Метааналіз застосування опіоїдів при задишці

09 Травня 2023 9:19 Поділитися

Для лікування задишки при серцевій недостатності більшість настанов підтримують застосування опіоїдів (Pantilat S.Z. et al., 2018). Відповідного метааналізу до останнього часу не існувало, але нещодавно він був опублікований у журналі «Heart» (Gaertner J. et al., 2023).

Чи впливають опіоїди на смертність, якість життя, частоту побічних ефектів терапії та фізіологічні параметри у пацієнтів із серцевою недостатністю?

Для відповіді на це запитання автори провели пошук рандомізованих котрольованих досліджень (РКВ) у паралельних групах у MEDLINE (PubMed) з 1946 р. та Embase (OVID) — з 1974 р. Ідентифіковано 8 РКВ (271 рандомізований пацієнт).

Розраховані розміри ефекту були близькі до нульового (0,03) і показали однаковий 95% довірчий інтервал (ДІ) від –0,21 до 0,28 (достовірність доказів низька); результати були однорідними.

Аналізи підгруп за типом опіоїду, шляхом введення, лікарськими формами (негайного проти подовженого вивільнення) та етіології серцевої недостатності не показали жодних відмінностей між групами.

Лише 4 дослідження надали дані для кінцевої точки — якості життя, і в жодному не виявлено суттєвих відмінностей між інтервенційною та контрольною групами.

Натомість відмічено клінічно значущий підвищений ризик розвитку побічних ефектів, таких як нудота, блювання і закреп. Пацієнти, які отримували опіоїди, частіше припиняли лікування. Чим довше втручання, тим більш вираженим був зареєстрований ефект відмови. Наприклад, недавнє дослідження передбачало 12-тижневе спостереження (Johnson M.J. et al., 2019). Медіана часу до відміни лікування становила 12 (діапазон 4–56) днів для морфіну та 48 (діапазон 7–57) днів для плацебо.

Автори дійшли висновку, що опіоїди мають бути останнім засобом для лікування задишки при серцевій недостатності, якщо інші втручання, немедикаментозне та фармакологічне лікування виявилися неефективними. Вони зазначили, що лише у 2021 р. 3 великі дослідження показали, що призначення опіоїдів призвело до підвищення смертності в цій популяції (Gao D. et al., 2021; Zhang D. et al., 2021; Lin Y. et al., 2021). Автори вважають, що майбутні дослідження з подібним дизайном дослідження навряд чи змінять результати метааналізу. Тільки багатовимірні результати більш детальних та тривалих спостережень можуть надати додаткову інформацію з цього питання.

За матеріалами heart.bmj.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті