ВООЗ оголосила про закінчення пандемії COVID-19 як надзвичайної ситуації в сфері охорони здоров’я

08 Травня 2023 2:44 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що за підсумками 15-го засідання Комітету з надзвичайних ситуацій Міжнародних медико-санітарних правил (далі — Комітет) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було оголошено, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я.

«Члени Комітету підкреслили світову тенденцію до зниження рівня смертності від COVID-19, зменшення загальної кількості госпіталізацій та госпіталізацій до відділень інтенсивної терапії, пов’язаних із COVID-19, а також високий рівень імунітету населення до SARS-CoV-2», — йдеться в повідомленні МОЗ.

Окрім того, Комітетом визнано, що SARS-CoV-2 циркулюватиме й у подальшому, але він більше не є надзвичайною подією, як, наприклад, було на початку пандемії COVID-19. Хоча надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я є цінним інструментом підтримки глобального реагування на COVID-19, Комітет погодився з тим, що настав час перейти від надзвичайної ситуації до довгострокового лікування SARS-CoV-2 як постійної проблеми охорони здоров’я.

Суттєвим чинником такого рішення була представлена оцінка стану вакцинації у світі. Комітет наголосив на тому, що в усьому світі введено 13,3 млрд доз вакцин проти COVID-19. На даний час 89% медичних працівників та 82% дорослих віком старше 60 років завершили первинну серію, хоча охоплення в цих пріоритетних групах варіює в різних регіонах.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні здійснено понад 35,4 млн щеплень. Загалом станом на 30 квітня 2023 р. понад 850 тис. осіб не отримали другу дозу та понад 12,3 млн осіб не отримали першу бустерну дозу щеплення.

Водночас Міністерство наголошує, що щеплення залишається єдиним способом зниження ризику тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

Також було оголошено про публікацію ВООЗ Стратегічного плану готовності та реагування на COVID-19 на 2023–2025 роки, який покликаний спрямовувати країни у переході до довгострокового лікування COVID-19. У межах цього переходу державам-учасницям рекомендувалося продовжувати наслідувати випущені раніше рекомендації.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті