У США вперше на людях випробують новий препарат для виведення радіонуклідів

22 Травня 2023 11:51 Поділитися

У США розпочато клінічне випробування із вперше залученими пацієнтами (first-in-human) перорального препарату для видалення з організму радіонуклідів. Буде перевірено безпеку, переносимість і фармакологічні властивості зростаючих доз досліджуваного препарату HOPO 14-1 у здорових дорослих. Випробування І фази фінансує Національний інститут алергії та інфекційних захворювань (National Institute of Allergy and Infectious Diseases — NIAID), що є частиною Національних інститутів здоров’я (National Institutes of Health). NIAID фінансує відкриття та розробку HOPO 14-1 з 2006 р. Спонсором та головним дослідником проєкту, що зареєстрований у ClinicalTrials.gov як NCT05628961, є компанія «SRI International» (Каліфорнія).

Гіпотеза випробування полягає в тому, що разова доза HOPO 14-1 буде безпечною та переносимою аж до 7500 мг. Тож у 7 когортах, на які буде розділено 42 учасники, випробовуватимуть дози від 100 до 7500 мг. Завершити випробування планують до квітня 2024 р.

Як нагадав NIAID у своєму пресрелізі, Управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) вже схвалено два продукти для видалення внутрішнього радіоактивного забруднення. Ці препарати, обидва на основі діетилентриаміну пентаацетату (DTPA), вводяться лікарем внутрішньовенно та можуть видаляти три радіоактивні елементи: плутоній, америцій та кюрій.

До того ж обидва вони — пентетат кальцію тринатрію для ін’єкцій (Ca-DTPA) і пентетат цинку тринатрію для ін’єкцій (Zn-DTPA), — схвалені одночасно — у серпні 2004 р. Як зазначало FDA, викид плутонію, америцію та кюрію може статися внаслідок лабораторних або промислових аварій, а також через терористичні атаки з використанням «брудної бомби». Вищезазначені препарати від «Hameln Pharmaceuticals GmbH» (Німеччина) не слід вводити одночасно. Якщо обидва препарати доступні, Ca-DTPA слід ввести як першу дозу, оскільки Ca-DTPA є більш ефективним, ніж Zn-DTPA протягом перших 24 год після внутрішнього забруднення. Після перших 24 год Zn-DTPA і Ca-DTPA однаково ефективні. Ca-DTPA та Zn-DTPA зазвичай вводять внутрішньовенно, однак при інгаляційному шляху зараження їх можна вводити через небулайзер.

На відміну від цих двох препаратів, HOPO 14-1 розроблено у формі капсул для прийому всередину. Доклінічні випробування показали, що HOPO 14-1 може ефективно видаляти багато радіоактивних забруднень, включаючи уран і нептуній на додаток до плутонію, америцію та кюрію. Ці випробування також свідчать, що HOPO 14-1 у 100 разів ефективніший за DTPA у зв’язуванні та видаленні цих радіоактивних елементів.

За матеріалами www.nih.gov; www.fda.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті