Інтер’єр історичної «Аптеки під Зіркою» відтворили на Львівщині

30 Травня 2023 4:25 Поділитися

25 травня у комунальному закладі Львівської обласної ради «Музей «Бойківщина» запрацювала нова експозиція, в якій відтворили інтер’єр і умеблювання історичної «Аптеки під Зіркою». Про це повідомили в пресслужбі Львівської обласної ради.

Доповнює колекцію давніх інтер’єрів інсталяція на тему народної медицини Бойківщини. Нова експозиція буде постійною.

«Кожен аптекар намагався прикрасити свою аптеку. В музеї можна оглянути старовинні аптечні меблі й штангласи — ємності для ліків, — розповіла керівник музею Ольга Білас. — Ми також показуємо, як лікувалися бойки — жителі гірських сіл, які відвідували знахарів і травників».

«Аптека під Зіркою» — одна з найстаріших у Самборі. У 1906 р. заклад заснував магістр фармації Ян Леп’янкевич. «Коли ще в низці міст Європи не було аптек, у 1906 р. у Самборі вже була «Аптека під Зіркою», — зазначив голова Західноукраїнської спілки музеїв, директор комунального закладу Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» Ігор Тимець. — Те, що вдалося врятувати інтер’єр аптеки тих часів, — це досягнення. Це те, що ми маємо зберегти для майбутніх поколінь і те, що сьогодні хочуть бачити туристи. Поруч є курортні Трускавець, Східниця, Моршин. Звідти можна приїхати і відвідати цікаву об’єктну експозицію. І це гарний підхід, коли поєднано давню аптеку і хату знахаря, коли є можливість спробувати бойківський чай і смачну випічку, а також дізнатися більше про історію міста і цього закладу».

Аптека на вулиці Ягеллонській (тепер вул. Сагайдачного, 5) у центрі Самбора працювала з 1906 до 2020 р. З початку заснування в частині будинку була аптека, в іншій — мешкав аптекар з родиною. Аптечні шафи та вітрини виготовлені з дуба, сосни та ясена, а фурнітура — з гірського кришталю. Ліки у старовинній аптеці зберігалися в скляних та керамічних ємностях — штангласах.

За матеріалами lvivoblrada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті