Затверджено Стандарт з профілактики інфекційних ускладнень бойових поранень антибіотиками на догоспітальному етапі

05 Червня 2023 4:40 Поділитися

Наказом МОЗ України від 01.06.2023 р. № 1004 затверджено Стандарт медичної допомоги «Профілактика інфекційних ускладнень бойових поранень антибактеріальними лікарськими засобами на догоспітальному етапі».

Ним встановлено загальні вимоги до проведення на догоспітальному етапі профілактики антибактеріальними лікарськими засобами (далі — антибіотики) з метою зменшення кількості інфекційних ускладнень бойових травм у пацієнтів.

Наголошується, що медичні та фармацевтичні працівники, фахівці з реабілітації та особи, які не мають медичної освіти, мають бути обізнані щодо основних вимог до профілактики антибіотиками.

У стандарті зазначається, що інфікування є основним ускладненням, пов’язаним із травмами, отриманими внаслідок бойових дій. Окрім іммобілізації і хірургічної обробки рани, введення постраждалим антибіотиків сприяє зниженню частоти інфекційних ускладнень, які спричинені бактеріями ранньої контамінаційної флори. Тому метою профілактики є досягнення такої плазмової та тканинної концентрації антибіотиків, яка значно перевищує його мінімальну інгібуючу концентрацію щодо найбільш ймовірних мікроорганізмів, які контамінують тканини ділянки ран у поранених внаслідок бойових дій (далі — поранення).

Основними принципами профілактики антибіотиками є:

  • раннє введення, застосування антибіотика, ефективного проти мікроорганізмів, які, ймовірно, будуть виявлені;
  • застосування високих доз антибіотиків упродовж короткого періоду.

Для досягнення найвищої ефективності рекомендовано введення антибіотиків протягом 3 год після поранення. При проведенні профілактики слід обирати антибактеріальний препарат з найвужчим спектром дії, що здатний впливати на очікувану бактеріальну флору.

Застосування антибіотиків, призначених для грамнегативних бактерій, не рекомендоване, оскільки призводить до селекції бактерій з антимікробною резистентністю та спричиняє інфекційні хвороби, викликані Clostridium difficile.

Рекомендовано застосовувати антибіотики, які мають пероральну та парентеральну форми.

Додаток 1 до Стандарту містить рекомендації щодо вибору антибіотиків для антибактеріальної профілактики залежно від типу ураження, а також строки такої профілактики.

При цьому за наявності численних поранень тривалість антибактеріальної профілактики визначається за пораненням, що потребує найдовшої антибактеріальної профілактики.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті