В ЄС стартувала нова унітарна патентна система. Які переваги вона має?

07 Червня 2023 4:15 Поділитися

З 1 червня 2023 р. в ЄС працює нова унітарна патентна система (Unitary Patent system). Вона забезпечує єдину платформу для реєстрації патентів та патентного захисту, що, як очікується, сприятиме економії, зменшенню кількості паперової роботи та зниженню адміністративного тягаря.

Початково система охоплює 17 держав — членів ЄС (Австрія, Бельгія, Болгарія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Словенія, Швеція). Кінцевою метою є охоплення всіх країн в Європейському Союзі. Нагадаємо, Україна наразі має статус кандидата на членство в ЄС.

За новими правилами, компанія може отримати єдиний «унітарний» патент (Unitary Patent), дійсний у всіх країнах, що підтримали цю систему. Це усуває потребу в національних процедурах підтвердження та подовження патенту. Також утворюється новий Єдиний патентний суд (Unified Patent Court), який має юрисдикцію щодо унітарних патентів, а також існуючих європейських патентів. Такий підхід має забезпечити більш узгоджену правову основу для патентних спорів, а також сприяти зниженню ризику прийняття непослідовних рішень.

Щоб отримати унітарний патент, необхідно подати заявку на європейський патент до Європейського патентного відомства (European Patent Office — EPO), який проведе експертизу. Якщо вона позитивна — видається європейський патент. Ця фаза вже існує і залишається незмінною (але раніше патент також потрібно було підтверджувати окремо в кожній країні). Потім протягом 1 міс з моменту видачі патенту його власник може звернутися до EPO з проханням надати унітарний ефект (unitary effect) і таким чином отримати унітарний патент, який діятиме на території вищезазначених 17 держав (передбачається, що з часом їх стане більше). Також власник уніфікованого патенту може підтвердити його в інших країнах, які не охоплені системою єдиного патенту, відповідно до національних процедур.

У період з 1 березня до 1 червня 2023 р. діяв тримісячний перехідний період (Sunrise period). З 1 червня 2023 р. європейські патенти з унітарним ефектом, зареєстровані EPO до 1 червня та після, набувають чинності в 17 державах — членах ЄС, які ратифікували Угоду про єдиний патентний суд (Agreement on a Unified Patent Court).

Очікується, що надання компаніям та винахідникам простішого та економічно ефективнішого способу захисту інтелектуальної власності в ЄС сприятиме розвитку інновацій, нових технологій і продуктів, поліпшенню конкурентоспроможності, залученню іноземних інвестицій та економічному зростанню.

Наталі Молл (Nathalie Moll), генеральний директор Європейської федерації фармпідприємств і асоціацій (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations — EFPIA), прокоментувала: «EFPIA вітає систему єдиного патенту, оскільки вона призначена допомогти підприємствам, у тому числі малим і середнім, мінімізувати свої витрати та адміністративний тягар патентного захисту в Європі. У результаті очікується, що система єдиного патенту стимулюватиме дослідження, розробки та інвестиції в інновації, а також сприятиме зростанню та зміцненню конкурентоспроможності в Європі».

Які є переваги та преференції?

Для малих і середніх підприємств, фізичних осіб, некомерційних організацій, університетів і громадських дослідницьких організацій, що базуються в ЄС, передбачена схема компенсації, яка покриває витрати, пов’язані з перекладом патентної заявки, якщо вона була подана мовою, відмінною від англійської, французької чи німецької, шляхом надання одноразової виплати в розмірі 500 євро.

На унітарні патенти не поширюється фрагментована система зборів за продовження: існують лише одна процедура та один кінцевий термін, усі платежі здійснюються в євро, і немає зобов’язання залучати представника.

Заявник також може економити на непрямих витратах. Чим більша кількість країн, в яких патентовласник бажає підтвердити свій європейський патент, тим більшу економію він може отримати від вибору унітарного патенту.

Уся адміністративна робота після отримання патенту здійснюється централізовано EPO, що теж сприяє зменшенню витрат та скороченню адміністративних формальностей.

За матеріалами ec.europa.eu, efpia.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті