Руйнування Каховської ГЕС: епідеміологічні наслідки

08 Червня 2023 2:36 Поділитися

Руйнування греблі Каховської ГЕС в ніч на 6 червня 2023 р. стало справжньою техногенною та екологічною катастрофою, що матиме тяжкі наслідки як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі.

Каховське водосховище — одне з 6 великих водосховищ на Дніпрі, Каховська ГЕС — остання сходинка Дніпровського каскаду гідроелектростанцій, що використовувалася для зрошення й водопостачання південних областей України. У лютому 2022 р. вона була захоплена військами рф, а вночі 6 червня — зруйнована. Через неконтрольований витік води сталося підтоплення населених пунктів нижче за течією Дніпра.

Наразі триває евакуація населення, а також тварин з підтоплених територій, що контролюються владою України. За попередніми даними, на ранок 8 червня підтоплено 20 населених пунктів та більше 2,5 тис. будинків на правому березі Дніпра. Попри літню пору вода, яка виливається через зруйноване водосховище, холодна. Зараз її температура заледве сягає 16–17 °C. Тривале перебування у воді може спричинити переохолодження (гіпотермію).

Також внаслідок руйнування дамби гідроелектростанції у воду потрапила значна кількість біогенних елементів, важких металів, паливно-мастильних матеріалів. Підтоплено кладовища, сміттєзвалища, вигрібні ями. За прогнозами фахівців, внаслідок цієї техногенної катастрофи на півдні країни може суттєво погіршитися епідеміологічна ситуація. Зокрема, відсутність (обмежена кількість) якісної води, літня спека, масова загибель тварин, трупи яких знаходяться у воді, швидке розмноження бактерій можуть привести до спалаху інфекційних захворювань у регіоні.

Мешканцям сусідніх регіонів, та й загалом населенню, важливо слідкувати за якістю води, що вживається. Уважно ставтеся до того, яку воду ви споживаєте та використовуєте для приготування їжі.

Через стрімке падіння рівня води почався масовий мор риби. Таку рибу в жодному разі не можна вживати, у тому числі сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудників інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Одну з найбільших загроз може становити ботулізм — гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями — збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут.

Не слід забувати також й про те, що на територіях, де велися активні воєнні дії, земельний покрив порушений воронками від вибухів боєприпасів й забруднений залишками їх вогневої частини. Стрімка течія піднімає з ґрунту міни та нерозірвані боєприпаси, які дрейфують Дніпром, самовільно вибухають, а також їх виносить на берег. Внаслідок цього у поверхневі води можуть потрапити сполуки, які чинять токсичну дію на біологічні організми.

Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС. Тож річка чи криниця у дворі більше не є перевіреними джерелами води, як і водопровід. Щоб знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, варто дотримуватися наступних правил. Вживати лише бутильовану або привізну воду, ретельно мити руки з милом, піддавати всі продукти термічній обробці.  Воду для господарських потреб слід кип’ятити або дезінфікувати в інший спосіб. Від продуктів, які були підтоплені водою, слід відмовитися (навіть консервації). Одяг, який був забруднений під час підтоплення, можна вдягати лише після прання та дезінфекції.

Центр громадського здоров’я України повідомляє, що обласні центри контролю та профілактики хвороб беруть участь у реагуванні на надзвичайну ситуацію, що виникла після підриву окупаційними військами рф греблі Каховської ГЕС.

Для гарантування санітарної та епідемічної безпеки громадян, які постраждали внаслідок підтоплення, мобілізовано групи спостереження центрів контролю та профілактики хвороб у Миколаївській, Херсонській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях. В Одеській обл. запроваджено додатковий моніторинг показників морської води. У Запорізькій та Дніпропетровській областях посилено спостереження за радіаційним фоном.

Будьте пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.

За матеріалами nubip.edu.ua, www.phc.org.ua, dsns.gov.ua, moz.gov.ua
Фото: скріншот twitter.com/ZelenskyyUa

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*