У Литві завершується робота над проєктом сприяння раціональному застосуванню ліків

19 Червня 2023 1:04 Поділитися

У Литві цього літа завершується реалізація проєкту сприяння раціональному застосуванню лікарських засобів (Išmintingasis vaistų sąrašas). Загальна вартість 4-річного проєкту, що фінансувався з європейських фондів, становила 389 485,96 євро. Один із головних виконавців — міністерство охорони здоров’я (Sveikatos apsaugos ministerija — SAM) Литви, повідомив 13 червня про видання тематичного посібника для широкого загалу. Він має на меті надати знання про раціональне застосування лікарських засобів та допомогти населенню (пацієнтам) краще зрозуміти особливості прийому та поєднання лікарських засобів, шкоду їх нераціонального застосування, допомогти приймати самостійні рішення щодо самолікування, активніше брати участь у бесіді з лікарем.

У рамках проєкту проводять також цикл безкоштовних тренінгів «Раціональне призначення та застосування лікарських засобів» для медичних і фармацевтичних працівників. Під час них особливостям застосування лікарських засобів у геріатрії та у інших верств населення планують навчити 1500 спеціалістів.

Також організують семінари для населення із відповідями на запитання пацієнтської спільноти щодо раціонального застосування лікарських засобів. Під час цих семінарів планується навчити 500 пацієнтів.

Після реалізації проєкту підвищиться обізнаність суспільства, особливо осіб похилого віку, щодо раціонального застосування ліків, особливостей прийому окремих груп препаратів, важливості дотримання режиму лікування, ризиків для здоров’я, пов’язаних з нераціональним застосуванням ліків, поглиблено обізнаність пацієнтів щодо дій при підозрі на побічну реакцію. Суспільство, отримавши більше знань про застосування ліків, буде приймати їх більш раціонально, а відповідно, покращуватимуться здоров’я та якість життя населення.

Підготовлено також два інформаційні короткометражні фільми про раціональне застосування лікарських засобів.

За матеріалами www.sam.lrv.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті