ЕВА та Medicines for Europe підписали меморандум про взаєморозуміння

23 Червня 2023 1:41 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація (European Business Association — EBA) на міжнародній конференції Ukraine Recovery Conference у Лондоні підписала Меморандум про взаєморозуміння щодо прискорення інтеграції України у фармацевтичний ринок ЄС з Асоціацією Medicines for Europe.

Меморандум спрямований на визначення стратегічних напрямів співпраці між сторонами щодо можливостей для збільшення інвестицій у фармацевтичні дослідження та виробництво, усунення торговельних бар’єрів між Україною та ЄС (в тому числі в рамках укладання Угоди АСАА щодо медичних виробів та GMP для ліків) і підтримки відновлення інфраструктури охорони здоров’я України.

EBA нагадує, що у червні 2022 р. Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС. Відтоді зобов’язань щодо системи охорони здоров’я загалом і фармацевтичного ринку зокрема стало більше, ніж це було в межах Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Меморандум, серед іншого, охоплює такі напрямки для подальшої співпраці:

  • наближення регуляторного середовища України до стандартів ЄС у фармацевтичній сфері;
  • сприяння співпраці національних регуляторів;
  • прискорення інтеграції України в системи безпеки та якості ЄС, такі як Європейська система верифікації ліків (EMVS, боротьба з фальсифікацією), EudraVigilance (фармаконагляд), Eudra-GxP (дотримання вимог до якості);
  • інтеграція в інші актуальні ініціативи у сфері фармацевтичної промислової політики ЄС;
  • цифровізації галузі. Окрему увагу документом пропонується звернути на розвиток R&D-напрямку та підтримки розвитку клінічних досліджень в Україні.

Регулювання фармацевтичної галузі України також поступово переходить на стандарти ЄС. У 2022 р. Парламент ухвалив новий Закон України «Про лікарські засоби», який, зокрема, спрямований на запобігання обігу фальсифікованих ліків. Одним із кроків на цьому шляху стане впровадження системи верифікації ліків в Україні з 2D-кодуванням. «Підроблені ліки є проблемою в усьому світі, що створює значну загрозу для здоров’я та безпеки людей. Міністерство охорони здоров’я підтримує впровадження надійної та ефективної системи, що дасть змогу запобігти надходженню підроблених ліків на ринок країни», — йдеться в повідомленні.

Окрім того, на 2023 р. заплановані:

  • підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між МОЗ та суб’єктами ринку;
  • фіналізація та прийняття постанови Кабінету Міністрів України, яка регулюватиме питання верифікації ліків з 2D-кодуванням;
  • створення Національної організації верифікації лікарських засобів (НОВЛЗ);
  • комунікація з Єврокомісією щодо приєднання до Єврохабу.

За словами Марії Карчевич, заступниці міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, для впровадження нової системи верифікації ліків потрібна якісна організаційна підготовка як з боку держави, так і з боку бізнесу. Це дуже важливий інструмент у багатьох країнах для гарантування якості ліків і запобігання поширенню фальсифікату. Тож наразі спільна робота триває.

«Бізнес в Україні підтримує роботу з євроінтеграції галузі та сподівається на поглиблення співпраці з МОЗ, регуляторними органами та європейською стороною щодо впровадження найкращих практик ЄС у цій сфері, усунення всіх двосторонніх регуляторних бар’єрів. Наразі пріоритетним питанням є переговори та укладання ACAA угоди як щодо медичних виробів, так і розширення її на взаємне визнання сертифікатів GMP на ліки.

Крім того, запорукою успіху післявоєнного відновлення фармацевтичної галузі України може стати пріоритет у залученні та розвитку інновацій в Україні, в тому числі щодо проведення клінічних досліджень», — зазначила виконавчий директор EBA Анна Деревʼянко під час підписання меморандуму.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті