Робота аптечної ланки, регулювання дієтичних добавок, біоеквівалентність. SAFEMed продовжуватиме надавати технічну допомогу

30 Червня 2023 3:13 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) Михайло Радуцький на зустрічі з американськими партнерами — директором проєкту SAFEMed Ребеккою Коулер (Rebecca Kohler) та віцепрезидентом Global Health Strategic Initiatives Деном Шварцом (Ben Schwartz) обговорив подальшу співпрацю на найближчі 2 роки.

Американське агентство з міжнародного розвитку (USAID) багато років надає Україні фінансову, технічну та юридичну підтримку через проєкт «Безпечні та доступні ліки для українців» SAFEMed. Серед напрямів, за якими надається допомога, можна виділити запровадження електронного рецепта, оцінку медичних технологій (ОМТ), розширення програми реімбурсації, оновлення законодавства для ефективнішої боротьби з ВІЛ/СНІД.

Нещодавно прийнято рішення про те, що роботу проєкту SAFEMed в Україні буде продовжено щонайменше на 2 роки. На зустрічі обговорили актуальні ініціативи, в реалізації яких Комітет може співпрацювати з експертами SAFEMed.

Серед законодавчих ініціатив, які перебувають на стадії обговорення, виділено наступні.

Регулювання роботи аптечного сегменту

Як повідомив М. Радуцький, у деяких питаннях аптечні мережі надто зарегульовані, в інших — навпаки. Відповідний закон дасть змогу встановити єдині правила для всього ринку. «Наразі обговорюємо питання, які нерецептурні препарати та ліки з недоведеною ефективністю можуть продаватися в аптеках. Запросив експертів SAFEMed приєднатися до обговорення цих питань», — додав народний депутат.

Розробка законопроєкту про дієтичні добавки

Сьогодні дієтичні добавки вільно продаються в аптеках та практично не проходять перевірок державних служб. Хоча, за словами М. Радуцького, в деяких дієтичних добавках діюча речовина перевищує в 500 разів ту, що використовується в сертифікованих лікарських засобах. Такі добавки можуть завдати шкоди організму пацієнта. Тому планується врегулювати використання дієтичних добавок на рівні закону.

Підготувати Фарму до впровадження біоеквівалентності

Згідно з новим законом «Про лікарські засоби» з 2028 р. запроваджується обов’язкова перевірка на біоеквівалентність. Голова Комітету запросив SAFEMed на експертному рівні долучитися до впровадження цього процесу.

«Домовилися, що SAFEMed поділиться з Комітетом дослідженнями за цими напрямами, а також допоможе з експертною оцінкою», — прокоментував М. Радуцький.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті