Підвищена кислотність шлунка: коли не можна ігнорувати і як цьому запобігти?

05 Липня 2023 11:54 Поділитися

Підвищена кислотність шлунка є однією з найпоширеніших проблем, з якими люди стикаються в повсякденному житті.

Одним із завдань шлунка є вироблення шлункового соку. Цей секрет, одним із основних компонентів якого є соляна кислота, бере участь у складному процесі травлення й відіграє провідну роль у розщепленні та перетравленні їжі. Концентрація соляної кислоти впливає на pH-середовище. Нормальний кислотно-лужний баланс забезпечує правильну роботу шлунка. Однак якщо концентрація соляної кислоти стає більшою, ніж необхідно для нормального травлення (підвищена кислотність), це може подразнювати ніжну слизову оболонку шлунка та стравоходу, спричиняючи суттєвий дискомфорт. Найпоширенішими симптомами підвищеної кислотності шлунка є кислотний рефлюкс, печія, нудота, здуття живота. Інші симптоми можуть включати розлад травлення, біль у животі. Підвищена кислотність може призвести до розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема виразки шлунка.

При лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, пов’язаних із кислотністю, з метою зменшення вироблення шлункової кислоти та забезпечення тривалого полегшення стану застосовують інгібітори протонної помпи (ІПП). Уперше ІПП — омепразол — було синтезовано у 1979 р. Наразі на ринку доступний широкий вибір препаратів з таким міжнародним непатентованим найменуванням (МНН). На нашому ринку він представлений, зокрема, таким брендом, як Омез.

Випадковий кислотний рефлюкс або печія зазвичай не завдають шкоди. Для того щоб швидко позбутися епізодичної печії, можуть застосовувати антацидні препарати, похідні альгінової кислоти та їх комбінації. Однак якщо епізоди печії відмічають постійно протягом тривалого часу (більше 6 тиж), слід звернутися до свого лікаря загальної практики, адже це може свідчити про розвиток хронічного захворювання.

Підвищена кислотність шлунка може бути пов’язана з різними факторами, серед яких, зокрема, неправильне харчування, шкідливі звички, хронічний стрес тощо. Тож для того щоб позбавитися від епізодичних симптомів підвищеної кислотності шлунка, варто внести певні зміни у своє життя.

Зокрема, слід уникати дуже жирної та гострої їжі, а також переїдання — це може підвищити тиск у шлунку, що, у свою чергу, може зумовлювати підвищення частоти та/або тяжкості рефлюксу. Їсти необхідно помірно та не поспішати. Також якщо ви зазвичай споживаєте за один раз великі порції, може бути доцільним зменшити їх об’єм, але їсти частіше: наприклад не 3 рази, а 5 разів на день. Може стати у нагоді ведення записів про прийоми їжі: так ви можете виявити закономірність, після яких страв (або напоїв) з’являються симптоми, та уникати їх.

Не варто лягати одразу після прийому їжі. Коли ви стоїте або навіть сидите, сила тяжіння сама по собі допомагає утримувати кислоту в шлунку, де їй і місце. Краще завершувати прийом їжі приблизно за 3 год до сну.

Одразу після їди слід уникати інтенсивних фізичних вправ. Так, прогулянка після обіду може бути корисною, а от від більш напруженого тренування, особливо якщо воно передбачає нахили — слід відмовитися.

Варто відмовитися і від такої шкідливої звички, як паління: нікотин може подразнювати клапан між стравоходом та шлунком (нижній стравохідний сфінктер), через що шлункова кислота може повертатися в стравохід, викликаючи печію.

Також слід уникати надмірної тривоги та стресу.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті