Prozorro Market як обов’язковий інструмент медичних закупівель: ухвалено постанову

11 Липня 2023 10:39 Поділитися

Під час засідання Кабінету Міністрів України 7 липня ухвалено постанову № 686. Документ зобов’язує публічних замовників купувати деякі ліки та медичні вироби через електронний каталог Prozorro Market (далі — е-каталог). Зауважимо: документ  набув чинності у зв’язку із опублікуванням у газеті “Урядовий кур’єр” від 11.07.2023 р. № 137.

Якщо медичні заклади або структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій (далі — замовники) здійснюють закупівлі ліків та медичних виробів з визначеного переліку вартістю 50 тис. грн або більше, вони зобов’язані використовувати е-каталог.

Переліки:

  • ліків — складається із 23 розділів, серед яких передопераційні та седативні препарати, що застосовуються під час лікування психічних та неврологічних захворювань, антибіотики, засоби для лікування захворювань серця тощо;
  • медичних виробів — складається із 8 розділів, серед яких лабораторні витратні матеріали, засоби індивідуального захисту, медичні контейнери тощо.

Зокрема, у 2022 р. загальна вартість медичних товарів, закуплених через е-каталог, становила 28 млн грн, тоді як за 6 міс 2023 р. цей показник підвищився до понад 235 млн грн. «Цей інструмент працює за принципом маркетплейсу і є безоплатним для замовників. Так, медичні заклади зможуть швидко і зручно купувати товари за допомогою інструменту запиту цінових пропозицій. У середньому ця процедура триває 9 днів. Медичну частину каталогу адмініструють фахівці ДП «Медичні закупівлі України», — йдеться в повідомленні.

За словами Віктора Ляшка, міністра охорони здоров’я України, підвищення доступності ліків та медичних виробів для пацієнтів — одне з пріоритетних завдань Міністерства. Рішення ухвалено в рамках реалізації Антикорупційної програми.

«Крім цього, тепер у нас є можливість технічно фіксувати граничну вартість певних товарів, що дає змогу не допустити закупівлю лікарнями ліків дорожче, ніж це має бути відповідно до граничних оптово-відпускних цін. Таким чином, нам вдасться реалізувати механізм обов’язкових закупівель ліків шляхом використання е-каталогу за визначеним переліком товарів. Це зробить закупівлі товарів більш ефективними та зручними, враховуючи високий рівень конкуренції та швидкості їх проведення», — зауважив він.

У МОЗ також зазначили, що нині в Prozorro Market доступні майже всі ліки з Національного переліку основних лікарських засобів та складне медичне обладнання: автомобілі швидкої медичної допомоги, апарати штучної вентиляції легень тощо.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті