Поціновувачі італійської кухні знають, що таке артишок, який він на смак і наскільки ідеально доповнює раціон харчування. Але найбільша цінність цієї рослини — в її лікувальних властивостях.
Артишок (Cynara scolymus) — одна з небагатьох рослин, клінічні ефекти якої підтверджені за допомогою низки досліджень. Зокрема, продемонстровано антиоксидантну, жовчогінну, гепатопротекторну, жовчогінну та ліпідознижувальну дію активних компонентів рослини.
Найбільш значущим виявився сприятливий вплив артишоку на печінку. У дослідженнях на тваринах активні компоненти артишоку продемонстрували здатність захищати печінку та допомагати гепатоклітинам регенеруватися (Ben S.M. et al., 2015).
Проте жодне з попередніх досліджень не оцінювало вплив артишоку на рівень артеріального тиску. Проведений поточний систематичний огляд та метааналіз визначали вплив цієї рослини на систолічний та діастолічний артеріальний тиск у дорослих.
У результаті аналізу виявлено, що артишок знижує артеріальний тиск у дозі ≤500 мг та утримує цільові показники в допустимому діапазоні при вживанні більше 8 тиж. Дослідники дійшли висновку, що препарати з артишоком можуть бути запропоновані не лише в якості гепатопротекторів, а й як гіпотензивні засоби (Amini M.R. et al., 2022).
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим