Артишок: користь не лише для печінки, а й для серця

10 Липня 2023 5:41 Поділитися

Поціновувачі італійської кухні знають, що таке артишок, який він на смак і наскільки ідеально доповнює раціон харчування. Але найбільша цінність цієї рослини — в її лікувальних властивостях.

Артишок (Cynara scolymus) — одна з небагатьох рослин, клінічні ефекти якої підтверджені за допомогою низки досліджень. Зокрема, продемонстровано антиоксидантну, жовчогінну, гепатопротекторну, жовчогінну та ліпідознижувальну дію активних компонентів рослини.

Найбільш значущим виявився сприятливий вплив артишоку на печінку. У дослідженнях на тваринах активні компоненти артишоку продемонстрували здатність захищати печінку та допомагати гепатоклітинам регенеруватися (Ben S.M. et al., 2015).

Проте жодне з попередніх досліджень не оцінювало вплив артишоку на рівень артеріального тиску. Проведений поточний систематичний огляд та метааналіз визначали вплив цієї рослини на систолічний та діастолічний артеріальний тиск у дорослих.

У результаті аналізу виявлено, що артишок знижує артеріальний тиск у дозі ≤500 мг та утримує цільові показники в допустимому діапазоні при вживанні більше 8 тиж. Дослідники дійшли висновку, що препарати з артишоком можуть бути запропоновані не лише в якості гепатопротекторів, а й як гіпотензивні засоби (Amini M.R. et al., 2022).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті