Алергія на сонце

13 Липня 2023 12:19 Поділитися

Літо — гаряча пора, що асоціюється з відпочинком та засмагою. Але є низка людей, що з настанням спекотної пори року не можуть радіти сонячним обіймам і завжди ховаються в тінь, аргументуючи це алергією на сонце.

Невже й справді те, що приносить радість і задоволення одним, може стати карою для інших?

Фотодерматози — аномальні гострі імунні реакції у відповідь на сонячне випромінювання, які не загрожують життю, але можуть завдати значних страждань.  Вважається, що імунна система розпізнає деякі компоненти зміненої сонцем шкіри як «чужорідні», й організм активізує свій імунний захист від них. Це й викликає алергічну відповідь. Причиною цієї патології може бути низка чинників, які викликають різні види дерматозів.

  • Сонячна кропив’янка (0,08% всіх випадків) — тяжкий розлад, при якому уртикарні ураження шкіри з’являються вже через кілька хвилин після сонячного впливу. Анафілактичний шок може виникнути після впливу на все тіло.
  • Поліморфне світлове виверження — один із поширених фотодерматозів (10–20% серед світлочутливих пацієнтів). Основна симптоматика — сильно сверблячі ділянки шкіри з різними типами висипу.
  • Гідроа вакциноподібна — рідкісний розлад з гострим початком, для якого характерні численні геморагічні бульбашки на обличчі і руках, які гояться рубцюванням. Етіопатогенез невідомий, хоча останні дослідження вказують на можливу причетність вірусу Епштейна — Барр.
  • Актинічний фотодерматоз розвивається ще в дитячому віці та має хронічно-персистуючий перебіг. Сверблячі ураження шкіри розвиваються на відкритих сонцю ділянках шкіри. Часто також відмічають ексфоліативний хейліт нижньої губи, а іноді кон’юнктивіт.
  • Хронічний актинічний дерматит характеризується хронічним, зазвичай ліхенізованим дерматитом. Основні симптоми — запалена і почервоніла шкіра з дифузним подушкоподібним затвердінням.
  • Фототоксичні шкірні реакції — запальні шкірні реакції, індуковані фотохімічно на відкритих ділянках без імунологічної основи. Провокувати їх можуть речовини як ендогенного (порфірини), так і ятрогенного (ліки) походження, що наносяться на шкіру. До лікарських засобів з фототоксичною дією належать нестероїдні протизапальні препарати, діуретики, антибіотики, трициклічні антидепресанти, фенотіазини. Дані досліджень з використанням фотопатч-тесту дали змогу зробити висновок, що алергія через фотоалергени становить близько 1–2% всіх контактних патологічних реакцій.
  • Системна фотоалергія викликається тими самими препаратами, що й при фототоксичних шкірних реакціях, але тригери, що провокують імунну реакцію, потрапляють в організм ентеральним чи парентеральним шляхом.

Терапія фотодерматозів включає:

  • максимальне обмеження впливу сонячного світла (одяг, фотозахисні засоби);
  • виключення впливу передбачуваних фотоалергенів (ліки, косметика);
  • прийом гіпосенсибілізуючих та антигістамінних засобів;
  • зовнішньо — сонцезахисні креми з високим ступенем захисту, глюкокортикоїдні креми або мазі, антисептики та заживляючі засоби (пантенол, алантоїн, мазь метилурацил з мірамістином).

При виражених клінічних проявах захворювання — інтенсивному свербежу шкіри, що не проходить тривалий час, порушеннях сну, наявності скарг невротичного характеру, рекомендується обстеження у лікаря та призначення комплексної терапії (Lehmann P., Schwarz T., 2011).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті