Чи може дієта допомогти в лікуванні варикозу?

27 Липня 2023 3:51 Поділитися

Варикозне розширення вен спричинене скупченням крові у венах через ослаблені клапани або надмірне підвищення тиску. Існує твердження, що певні зміни в харчуванні можуть допомогти знизити ризик розвитку варикозного розширення вен або полегшити наявні симптоми. Дослідження показало, що зміна певних факторів, зокрема підтримання нормальної маси тіла, відмова від куріння та уникнення надмірного споживання заліза, може допомогти запобігти варикозному розширенню вен і позитивно вплинути на венозну систему (Yuan S. et al., 2021).

Здоров’я судин можна підтримувати також за допомогою здорових харчових звичок. Звісно, що одна лише корекція раціону навряд чи допоможе усунути варикоз, але вона може неопосередковано полегшувати перебіг захворювання.

Корисний раціон для здоров’я вен включає:

  • продукти, багаті клітковиною (вівсяна каша, квасоля, авокадо, бобові, спаржа, цільні зерна), допомагають безперебійно функціонувати травній системі та сприяють зниженню рівня холестерину;
  • флавоноїди (цибуля, перець, шпинат, броколі, цитрусові, виноград, вишні, яблука, чорниця) містять природні речовини, що покращують кровотік і запобігають утворенню тромбів у кровоносних судинах. Крім того, антиоксиданти, що містяться у флавоноїдах, можуть допомогти зменшити вираженість запалення. Слід зазначити, що у складі низки венотонічних лікарських засобів, представлених на фармацевтичному ринку, є діосмін — флавонієвий глікозид, який міститься в багатьох цитрусових (Детралекс, Нормовен, Діофлан, Авеню);
  • калійвмісні продукти (мигдаль, фісташки, сочевиця, білі боби, картопля, листові овочі, лосось, тунець) допомагають підтримувати водно-сольовий баланс в організмі, що сприяє зменшенню набряку нижніх кінцівок.

Включивши вказані продукти у свій раціон, можна не лише сприяти зменшенню вираженості симптомів варикозу, а й збільшенню споживання життєво важливих вітамінів і мінералів.

Але паралельно з цим при варикозі слід уникати:

  • смаженої їжі;
  • здоби і солодкої випічки;
  • солі;
  • продуктів з високим вмістом заліза (червоне м’ясо, гречка, кунжут).

Додатково рекомендується вживати натуральні дієтичні добавки, що містять:

  • кінський каштан — у його складі є есцин, що знижує ламкість капілярів і сприяє кровотоку;
  • віник м’ясника — рослинний засіб, який з давніх часів використовується для лікування венозної недостатності, сприяючи посиленню кровообігу в ногах;
  • сосну, у складі кори якої міститься пікногенол, що покращує стан вен, допомагає зміцнити їх стінки та еластичність і має протизапальні та ранозаживляючі властивості.

Збалансоване харчування, вживання венотонізуючих дієтичних добавок  та здоровий спосіб життя — обґрунтоване корисне доповнення до основної терапії варикозної хвороби та хороший варіант профілактики судинних порушень. Однак важливо зазначити, що лише здорове харчування навряд чи допоможе усунути варикозне розширення вен, і можуть знадобитися й інші варіанти лікування.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті