Компанія «Фармак» успішно завершила участь у міжнародній програмі HORIZON 2020

31 Липня 2023 12:04 Поділитися
Цього місяця делегація «Фармак» взяла участь в останній конференції та засіданні проєкту ORBIS у польському місті Познань. Проєкт тривав 5 років у рамках програми HORIZON 2020, що фінансувалася грантом ЄС. Його учасниками були 8 академій та 5 фармацевтичних компаній з 8 країн світу, включаючи компанію «Фармак» з України.
Учасники проєкту ORBIS у м. Познань (Польща)

ORBIS (Open Research Biopharmaceutical Internships Support. Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange) — це міжнародний проєкт, спрямований на підвищення ефективності розробки ліків шляхом співпраці між академічними центрами та фармацевтичними компаніями світу. Діяльність консорціуму зосереджена на вдосконаленні розробки лікарських засобів, концентруючись на процесах і технологіях з вирішення питання низької біодоступності діючих речовин, оскільки 70% з них мають проблеми з розчинністю та/або мембранною проникністю.

До проєкту залучено більше 30 експертів компанії «Фармак», а також представників таких установ: Trinity College Dublin (Ірландія); Університет Гельсінкі (Фінляндія), Університет хімії та технологій Праги (Чехія), Університет Любляни (Словенія), Технологічний університет Познаня (Польща), Познанський університет медичних наук (Польща), Університет Центральної Флориди (США),  Ратґерський університет (США), фармацевтична компанія Zentiva K.S. (Чехія), Celon Pharma (Польща), Physiolution (Німеччина), АРС (Ірландія).

Під час відряджень, запланованих у проєкті, вчені співпрацювали з найбільш актуальних та сучасних питань процесу розробки ліків, таких як синтез та оптимізація нових діючих речовин, дослідження попередніх рецептур, розробка нових пероральних, дермальних та трансдермальних лікарських форм, вивчення розчинення та вивільнення лікарських засобів, тенденції в комбінуванні даних IVIVC для пролонгованих лікарських засобів, а також біофармацевтична оцінка лікарських форм і систем доставки лікарських засобів для прогнозування фармакокінетичних параметрів різних ліків.

Під час останнього засідання проєкту наукові роботи співробітників компанії «Фармак» високо оцінені міжнародною спільнотою та відзначені нагородами за «кращу усну доповідь» і «кращий постер». Загалом участь у проєкті дала змогу команді підприємства зміцнити міжнародні та міжгалузеві зв’язки, отримати нові знання та досвід, а також сприяла активній співпраці з іншими учасниками.

Команда науковців «Фармак» — учасники програми HORIZON 2020

«Основною метою проєкту була співпраця між науковими закладами та комерційними організаціями з усього світу. «Фармак» був єдиним представником з України. І ми дійсно мали чудову можливість налагодити партнерські контакти з міжнародною науковою спільнотою. Ще однією з переваг гранту була нагода попрацювати на новому обладнанні, яке раніше ми не використовували, адже його поки немає в Україні. Крім того, корисною стала участь у наукових дискусіях, де ми отримували інформацію про різноманітні світові тренди в дослідженнях і розробці лікарських засобів. А також ділилися власними підходами і практичними результатами розробки лікарських препаратів», — розповідає начальник відділу аналітичної розробки «Фармак» Юлія Кондратова.

Наразі компанія «Фармак» вже розпочала співпрацю із 2 компаніями, що є вихідцями із консорціуму ORBIS.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА», за матеріалами наданими компанією «Фармак» 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті