Світові товариства гепатологів затвердили нову класифікацію

28 Липня 2023 4:07 Поділитися

На конгресі Європейської асоціації з вивчення печінки (European Association for the Study of the Liver — EASL), який проходив 21–24 червня у Відні, оголошено нову номенклатуру неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП).

Поточна номенклатура вже давно визнана неадекватною, оскільки вона не враховує справжньої складності та основних причин НАЖХП. Термін «безалкогольний» неточно відображає етіологію захворювання, тоді як слово «жирова» має негативний відтінок і сприяє стигматизації. Крім того, існуюча номенклатура виключає осіб із факторами ризику НАЖХП, такими як цукровий діабет 2-го типу.

Визнаючи ці недоліки, Американська асоціація з вивчення захворювань печінки (American Association for the Study of Liver Disease — AASLD), EASL і Латиноамериканська асоціація з вивчення захворювань печінки (Asociación Latinoamericana para el Estudio del Hígado — ALEH) розпочали масштабну роботу. У цій багатосторонній ініціативі взяли участь гепатологи, гастроентерологи, ендокринологи, гепатопатологи, експерти з охорони здоров’я та ожиріння, а також представники промисловості, регуляторних органів та організацій захисту прав пацієнтів. Їхній колективний досвід і різноманітні точки зору сприяли формуванню нового консенсусу щодо номенклатури та діагностичних критеріїв НАЖХП.

Оголошено, що в якості загального терміну для охоплення різних етіологій стеатозу обрано стеатотичну хворобу печінки (Steatotic liver disease — SLD). Вона поділяється на наступні захворювання:

  • стеатотична хвороба печінки, пов’язана з метаболічною дисфункцією (metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease — MASLD). MASLD охоплює пацієнтів зі стеатозом печінки та принаймні одним із 5 кардіометаболічних факторів ризику;
  • алкогольне захворювання печінки (alcohol associated liver disease — ALD);
  • MetALD — нова категорія для позначення MASLD на фоні споживання кількості алкоголю на тиждень, що перевищує 140 г/тиж і 210 г/тиж для жінок і чоловіків відповідно;
  • стеатотична хвороба печінки, що пов’язана зі специфічною етіологією:

а) медикаментозне ураження печінки (Drug-induced Liver Injury);

б) моногенні захворювання (дефіцит лізосомальної кислоти (lysosomal acid disease deficiency), хвороба Вільсона);

в) різне (гепатит С, целіакія);

  • криптогенна стеатотична хвороба печінки.

Місце нової категорії MetALD (вимова: Met A-L-D) AASLD у своїй публікації пояснює наступним чином (таблиця).

Таблиця. Місце нової категорії MetALD з урахуванням споживання алкоголю жінками/чоловіками
Переважає MASLD Переважає ALD
Споживання алкоголю за тиждень
140/210 210 280 350/420
Разове споживання алкоголю
20/30 30 40 50/60

Це оголошення переосмислить наше розуміння та лікування, а також послужить міцною основою для підвищення обізнаності про захворювання, зниження стигматизації та прискорення розробки ефективних ліків і біомаркерів, зазначено у заяві EASL.

За матеріалами www.easl.eu; www.aasld.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті