Які існують напрямки забезпечення пацієнтів ліками?

18 Серпня 2023 3:45 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує пацієнтам про шляхи отримання безоплатних ліків. Отже, таких шляхів є 4:

  1. Ліки, що закуповує заклад.

На стаціонарному та амбулаторному лікуванні українцям надаються препарати з Національного переліку основних лікарських засобів. Ці ліки заклади зобов’язані закуповувати самостійно й покривати потреби пацієнтів на 100%. У Національному переліку є препарати для лікування серцево-судинних та інфекційних захворювань, хвороб органів дихання та кістково-м’язової системи, хронічних захворювань нирок тощо. Перевірити, чи входять ліки в Нацперелік, можна за допомогою сервісу «Ліки контроль».

  1. Програма «Доступні ліки».

Ліки за програмою можна отримати за електронним рецептом в аптеках із договором з НСЗУ для амбулаторного лікування. До програми реімбурсації входять лікарські засоби, що застосовуються при:

  • серцево-судинних захворюваннях;
  • цукровому діабеті І і ІІ типу, нецукровому діабеті;
  • хронічному обструктивному захворюванні легень;
  • розладах психіки та поведінки, епілепсії;
  • хворобі Паркінсона;
  • імуносупресивні препарати для пацієнтів у посттрансплантаційний період.

З кінця серпня до програми буде додано тест-смужки та знеболювальні для паліативних хворих.

  1. Централізовані закупівлі МОЗ.

Ліки закуповує МОЗ України та постачає до лікарень відповідно до заявок департаментів охорони здоров’я. Зокрема, це препарати для лікування онкопатології, гемофілії, туберкульозу, дитячого церебрального паралічу тощо. Загалом це 24 напрямки. Знайти перелік ліків можна за посиланням.

  1. Місцеві програми.

Майже у кожному населеному пункті діють спеціальні програми для забезпечення населення безоплатними ліками. Вартість препаратів відшкодовується з місцевих бюджетів. Здебільшого це ліки для тяжкохворих і пацієнтів з рідкісними захворюваннями.

«Перевірити наявність ліків можна на інформаційних стендах лікарень. Комунальні та державні лікарні мають щотижня оновлювати перелік лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів, закуплених за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги. Також інформацію про наявні ліки в лікарнях зобов’язані публікувати на офіційних сайтах місцеві органи влади: департаменти й управління охорони здоров’я», — підкреслює НСЗУ.

Якщо з пацієнта вимагають кошти чи придбати ліки, варто звернутися за номером телефону 16-77, оператор допоможе оформити скаргу, або ж оформити скаргу самостійно. Детальнішу інформацію про самостійне оформлення скарги можна знайти за посиланням.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті