Когнітивна користь від медитації та вивчення мови — міф?

08 Вересня 2023 2:55 Поділитися

Ґрунтуючись на літературі, яка підтверджує ефективність медитацій та вивчення іноземних мов для запобігання зниженню когнітивних здібностей серед людей похилого віку, науковці Університетського коледжу Лондона (University College London) провели дослідження для перевірки цієї ефективності.

Учасниками дослідження були 135 франкомовних когнітивно здорових людей, які були рандомізовано поділені на групи із вивчення англійської мови, медитації або контрольної групи. Усі учасники були віком старше 65 років, принаймні 1 рік перебували на пенсії та мали принаймні 7 років освіти.

Курс медитації та навчання англійської мови тривав 18 міс і становив 2-годинні щотижневі групові заняття, щоденну домашню практику тривалістю не менше 20 хв та 1-денну інтенсивну 5-годинну практику.

Дослідники не виявили суттєвих змін в епізодичній пам’яті, виконавчих функціях або увазі під час будь-якого втручання порівняно з контрольною групою чи один з одним.

Отримані дані суперечать попереднім роботам дослідників, які виявили, що медитація підвищує когнітивні функції у літніх людей із суб’єктивним зниженням цих функцій. За припущеннями дослідників, медитація не покращує пізнання за межами нормального функціонування, але може допомогти зберегти пізнання в умовах зниження когнітивних здібностей.

Однак, за словами автора схожого дослідження 2022 р., учасники більшості цих досліджень були здебільшого європеоїдної раси, високоосвіченими та з хорошим когнітивним здоров’ям, а всі ці характеристики могли спотворити висновки.

Щодо вивчення мови, можливо, воно може запобігти зниженню когнітивних здібностей, пов’язаному з віком, але це не покращить когнітивне здоров’я у здорових осіб. Утім вчені продовжать вивчати цю тему: зараз вони планують стежити за учасниками протягом багатьох років, щоб проаналізувати довгостроковий вплив вивчення мови на когнітивні здібності.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті