Два великі дослідження [2, 3] повідомляють, що споживання кави пов’язане зі значно нижчим ризиком летального випадку від усіх причин. Учені вперше дослідили зв’язок між споживанням кави, здоров’ям і смертністю в усьому світі. Переваги відмічали серед різних європейських популяцій, расових і етнічних груп. Це підтверджують попередні дослідження, в яких виявили зв’язок між споживанням кави та зниженням смертності від усіх причин [4, 5].
Кава, кофеїн і серцево-судинні захворювання
Може здатися нелогічним, що речовина, яка підвищує артеріальний тиск, може знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця [6], серцевої недостатності [7] та передсердної недостатності [8]. Одне з нових досліджень не виявило зв’язку між кофеїном і передсердними чи шлуночковими скороченнями [9]. Цілком можливо, що корисні властивості кави нейтралізують її негативний вплив. Можливо, кавові зерна знижують окиснення ліпопротеїнів низької щільності та маркерів запалення [10–14].
Цереброваскулярні захворювання та інсульт
Метааналіз [15] виявив, що вживання 1–6 чашок на добу знижує ризик розвитку інсульту на 17%, а у шведському дослідженні цей показник становить 22–25% [16]. Інший метааналіз пацієнтів без цереброваскулярних захворювань встановив, що 1–3 чашки на добу можуть попередити розвиток ішемічного інсульту [17], а японське дослідження показало, що вживання кави в середньому протягом 13 років знижує ризик розвитку інсульту на 20% [18].
Цукровий діабет
Схоже, що кава відіграє важливу роль у запобіганні гіперглікемії, аномальним рівням ліпідів і збільшенню кількості жиру в організмі. Численні дослідження пов’язують регулярне вживання кави з покращенням метаболізму глюкози, секреції інсуліну та значним зниженням ризику розвитку цукрового діабету [19–23]. Експерти припустили, що зворотна кореляція кави з цукровим діабетом може бути пов’язана з її протизапальними властивостями [23] та антиоксидантним механізмом хлорогенової кислоти, яка, як вважається, знижує всмоктування глюкози [24].
Онкопатологія
Дослідження пов’язують споживання кави зі зниженим ризиком багатьох видів раку, зокрема рак ендометрія (більше 4 чашок на добу) [25], передміхурової залози (6 чашок) [26], голови та шиї (4 чашки) [27, 28], молочної залози (більше 5 чашок) [29, 30], базальноклітинний рак (більше 3 чашок) [31] і меланоми [32]. Вважається, що переваги принаймні частково пов’язані з антиоксидантними та антимутагенними властивостями кави [33, 34]. Нещодавнє дослідження виявило значне зниження рівня захворюваності на колоректальний рак у тих, хто споживає більше 2,5 чашки на добу [35].
Нейродегенерація
Крім того, що кава забезпечує швидкий «розумовий поштовх» у довгостроковій перспективі. Одне дослідження свідчить, що пацієнти з когнітивними порушеннями легкого ступеня уникали прогресування, випиваючи 3–5 чашок на добу [33]. В іншому дослідженні [34] встановили взаємозв’язок між кофеїном і зміцненням пам’яті, а також між кавою та запобіганням утворенню тілець Леві, які є причиною розвитку хвороби Паркінсона [36]. Дослідження на мишах показують, що кофеїн пригнічує вироблення бета-амілоїду, тоді як кава підвищує колонієстимулюючий фактор гранулоцитів, рівень інтерлейкіну-10 та інтерлейкіну-6.
Депресія
У дослідженнях виявлено, що споживання кави може покращити психічне здоров’я та захистити від депресії [37, 38]. В одному дослідженні у жінок, які випивали 2–3 чашки кави на добу, відмічено на 15% нижчий ризик розвитку депресії порівняно з тими, хто випивав менше 1 чашки на тиждень. У тих, хто вживав 4 або більше чашок на добу, ризик знизився на 20%. Короткочасний вплив на настрій може зумовлюватися зміненою активністю серотоніну та допаміну. Довгострокові ефекти можуть бути пов’язані з антиоксидантними та протизапальними властивостями кави [39–42].
Захворювання печінки
Вживання кави може захистити печінку, уповільнюючи прогресування алкогольного цирозу та гепатиту С і знижуючи ризик розвитку гепатоцелюлярної карциноми [43–46]. В інших дослідженнях зафіксовано, що кава знижує ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) і може захистити від фіброзу печінки у пацієнтів, в яких вже діагностовано НАЖХП [47, 48]. Серед осіб із генетичною схильністю до алкогольного гепатиту у тих, хто не вживав каву регулярно, частіше виявляли це захворювання [49].
І це ще не все…
В інших дослідженнях встановлено, що споживання кави також може зменшити вираженість симптомів синдрому «сухого ока» [50], знизити ризик розвитку подагри [51] та впливати на інфекції — навіть потенційно захищаючи від стійкого до метициліну Staphylococcus aureus [52]. Незважаючи на те що механізм дії залишається нез’ясованим, у тих, хто пив каву і чай у дослідженні, імовірність наявності S. aureus у носових проходах була приблизно вдвічі нижчою.
Ризики
Звичайно, з перевагами часто з’являються і ризики. Окрім підвищення артеріального тиску, кава може спричинити або збільшити вираженість тривожності, безсоння та тремору і потенційно підвищити ризик розвитку глаукоми [53]. Також точилися суперечки щодо того, чи можна передозувати кофеїн, але загальноприйнятою смертельною дозою є 10 г на добу (100 чашок кави). Зараз література рясніє дослідженнями про каву, які фіксують ті самі результати. Важливо пам’ятати, що більшість цих численних доказів є асоціативними і не доводять причинного зв’язку. Однак величезний обсяг даних спостережень свідчить про те, що випити другу чашку кави може бути непоганим рішенням.
Список літератури знаходиться в редакції.
Коментарі