Процедурне знеболення в амбулаторній гінекології

Сучасна фармакологія болю інтенсивно розвивається, пропонуючи нові шляхи та можливості терапевтичного менеджменту. Що стосується гінекології, то тут відношення до новинок специфічне, адже окрім прямого фармакологічного впливу на організм, варто здійснювати вибір, враховуючи гормональний та репродуктивний потенціал жінки. Про сучасні терапевтичні можливості гінекологічного знеболення редакція «Щотижневика АПТЕКА» мала змогу поспілкуватися з практикуючим лікарем-гінекологом, спеціалістом УЗД, генетиком, президентом Української гістероскопічної асоціації, головним лікарем медичного центру (МЦ) репродуктивного здоров’я «Дамія» Наталією Коцабин.

— Пані Наталіє, чому для більшості жінок похід до гінеколога асоціюється з дискомфортом і неприємними відчуттями?

— Для багатьох похід до лікаря, а тим паче до гінеколога, асоціюється з болем. До того ж, навіть невелике втручання може викликати стрес. А ми маємо розуміти, що амбулаторна гінекологія може включати різні лабораторні та інструментальні методи, у тому числі й хірургічне втручання. Завдання лікаря в цьому разі — зробити огляд та всі потрібні маніпуляції максимально комфортними і зменшити вираженість тривожності пацієнток.

— Які діагностичні та лікувальні процедури Ви проводите в амбулаторних умовах у клініці?

— В амбулаторних умовах у нашій клініці проводять: встановлення та видалення внутрішньоматкових спіралей, біопсію шийки матки, піхви та ендометрія, втручання на шийку матки (ексцизію, кріодеструкцію, конізацію), видалення папілом, зняття швів, пункцію фолікулів, кюретаж цервікального каналу чи порожнини матки, метросальпінгографію, склеризацію ендометріоїдних кіст і офісну гістероскопію. Зазначу, що офісна гістероскопія є малоінвазивним та незатратним методом з низьким ризиком розвитку ускладнень, який дозволяє ретельно дослідити порожнину матки та отримати прицільну біоп­сію, а у разі потреби видалити поліпи розміром до 10 мм.

— Чи всі короткотривалі втручання потребують знеболення?

— На жаль, більшість короткотривалих гінекологічних втручань у плані болю не є легкопереносимими у жінок. Тому в пріоритеті — забезпечення максимального комфорту пацієнтці, що включає достатнє знеболення, високий рівень задоволеності та запобігання медикаментозному перевантаженню.

Сьогодні у світовій хірургії фахівці активно користуються Протоколом пришвидшеного відновлення після хірургії (Enhanced Recovery After Surgery — ERAS). Такі його ключові аспекти, як передопераційне навчання, адаптоване лікування болю, використання мінімально інвазивних хірургічних методик, спільний підхід до лікувального процесу хірурга, анестезіолога та іншого медичного персоналу, провадять і в амбулаторній гінекології, адже це може поліпшити результати знеболення, підвищити рівень задоволеності пацієнтів та знизити витрати на лікування.

— Чи впливає тривога та страх пацієнтки на якість та швидкість проведення процедури?

— Звичайно, що впливає. До того ж на фоні страху та тривоги можуть посилюватися больові відчуття.

— Які методи знеболення застосовуєте у власній практиці?

— У більшості випадків для забезпечення комфорту пацієнтки та лікаря під час процедури, точності та швидкості її проведення ми застосовуємо для знеболення парацетамол/ацетомінофен, нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), кетамін у невисоких дозах, інфільтративну анестезію місць хірургічного втручання та інгаляції з метоксифлураном.

Зокрема, хочу звернути увагу на розчин для інгаляцій з метоксифлураном, що належить до групи летких фторованих вуглеводнів та є ненаркотичним анальгетиком.

За результатами численних досліджень, метоксифлуран ліпше забезпечує полегшення вираженості болю, ніж стандартне знеболювальне, і може бути запропонований як швидкий та ефективний варіант його лікування (Mercadante S. et al., 2019). Метоксифлуран є ефективнішим порівняно з внутрішньовенним введенням морфіну щодо зниження інтенсивності болю за шкалою болю перших 10 хв після введення, а завдяки інгаляційному застосуванню забезпечується малоінвазивний підхід до пацієнта, що дозволяє контролювати силу та тривалість аналгезії відповідно до індивідуальних потреб (Voza A. et al., 2020). На етапі догоспітальної аналгезії метоксифлуран виявився ліпшим за ефективністю, швидкістю дії від моменту введення і спричиняв менш виражені побічні ефекти порівняно з внутрішньом’язовим введенням трамадолу (Lim K.J. et al., 2021).

— Яке місце у Вашій практиці процедурного знеболення посіла інгаляційна методика?

— В Україні ми теж отримали можливість використовувати інгаляційну практику знеболення з метоксифлураном, який вводили за допомогою медичного виробу Юмерокс® Інгал.

У своїй практиці мені вдалося провести порівняльне засліплене дослідження ефективності застосування метоксифлурану за допомогою медичного виробу Юмерокс® Інгал для його доставлення та НПЗП, в якому взяли участь 100 пацієнток МЦ «Дамія» з офісною гістероскопією, яка включає вагіноскопічний доступ, огляд порожнини матки, бульбашковий тест, скретчинг ендометрія, біопсію ендометрія, поліпектомію біопсійними щипцями.

Під час здійснення офісної гістероскопії 50 жінкам використано метоксифлуран із застосуванням Юмерокс® Інгал, а 50 інших отримали НПЗП.

Кожній з пацієнток запропоновано заповнити опитувальник: у 1-й частині жінки відповідали на запитання щодо больових відчуттів до, під час та після проведення процедури через 20 хв за шкалою від 1 до 10, а в 2-й частині визначався рівень тривожності до, під час і після гістероскопії, з варіантами відповіді — немає, незначний, помірний, середній, сильний.

Під час процедури 21 пацієнтка з групи, що отримувала НПЗП, відчувала біль помірного ступеня, в групі метоксифлурану із введенням за допомогою Юмерокс® Інгал лише 5 жінок поскаржилися на біль такої ж сили. Щодо тривожності, то перед гістероскопією виражений страх зафіксовано у 10 жінок і сильно виражений — у 1 пацієнтки з групи НПЗП, при цьому в групі метоксифлурану ні в кого такої тривоги не виявлено, а під час процедури у більшості пацієнток із групи метоксифлурану (45 жінок) взагалі відсутнє відчуття страху, на противагу 25 жінкам у групі, яка отримувала НПЗП, що відчували незначну або помірну тривожність. Після проведення процедури жодна пацієнтка з групи метоксифлурану не мала симптомів тривоги на противагу 3 жінкам з групи НПЗП, які відчували незначну тривожність.

Інформація
про метоксифлуран
Юмерокс® Інгал застосовували окремо чи в мультимодальному підході?

— Я у своїй практиці застосовую Юмерокс® Інгал індивідуально, залежно від обставин — клінічної картини, обсягу втручання, тривалості та толерантності пацієнтки, а от у дослідженні розглядала його в якості єдиного варіанта інгаляційної доставки метоксифлурану.

— Як пацієнтки реагували на інгаляційне знеболення?

— Усі сприймали інгаляційну методику доставки метоксифлурану за допомогою Юмероксу Інгалу позитивно. Особливо слід відмітити психологічний стан у пацієнток, які, окрім якісного знеболення, отримали можливість зменшити свій страх перед і під час проведення лікувальної маніпуляції.

— Які особливості застосування виробу Юмерокс® Інгал потрібно враховувати для успішного виконання процедурного знеболення?

— Зазначу, що Юмерокс® Інгал — це індивідуальний пристрій, призначений для інгаляційного введення діючих речовин, зокрема, 2 мл метоксифлурану, який проявляє швидкий анальгезуючий та протитривожний ефект, що доведено в нашому дослідженні: 1 доза метоксифлурану (2 мл), доставлена за допомогою Юмероксу Інгалу, забезпечує знеболення протягом 20–25 хв, чого достатньо для проведення лікувально-діагностичної процедури. Максимальна добова доза метоксифлурану, яка не несе ризику нефротоксичності, становить 6 мл та 15 мл на тиждень, що доведено в дослідженнях (Dayan A.D., 2016).

Серед переваг застосування медичного виробу Юмерокс® Інгал для доставлення метоксифлурану відзначу спосіб введення, що дає можливість самостійно контролювати ступінь знеболення, зручність і легкість у користуванні. До того ж, струснувши інгалятор, можна підвищити концентрацію метоксифлурану, що випаровується, і посилити знеболювальний ефект.

Інформація
про застосування
медичного виробу
Юмерокс® Інгал
— Які нові можливості відкрилися перед вами у вашій клініці із початком застосування інгаляційного знеболення?

— Завдяки інгаляційному знеболенню ми отримали можливість розширити спектр діагностичних та лікувальних процедур в амбулаторних умовах, не залежати від анестезіолога та головне — забезпечити комфорт та додатковий сервіс нашим пацієнткам.

— Поділіться з нашими читачами інформацією про діяльність Громадської організації (ГО) «Українська гістероскопічна асоціація», де Ви є президентом?

— Гістероскопія — сучасний високоінформативний та достовірний метод діагностики та лікування порожнини матки і цервікального каналу. У 2021 р. бажання об’єднати усіх спеціалістів, причетних до гістероскопії, сприяло створенню «Української гістероскопічної асоціації», яка має статус провайдера медичної освіти в Україні. Це дає можливість лікарям отримувати бали за безперервний професійний розвиток завдяки стажуванню в нашій школі.

Як лікар у 2-му поколінні, у 2006 р. разом з першим вчителем, наставником та партнером — мамою, Лесею Николин, створили ТзОВ «Медичний центр репродуктивного здоров’я «Дамія». Ще одна і чи не найважливіша місія — ділитися знан­нями та практичним досвідом з колегами. З 2017 р. на базі клініки «Дамія» працює школа для лікарів «Мистецтво гістероскопії». З часу заснування школа успішно проводить: щомісячні практичні тренінги, 3 міжнародні конференції, виїзні семінари, стажування для лікарів за кордоном. Найголовніше — це підготовка сотень колег, які успішно виконують гістероскопії. Детальніше можна ознайомитися на сайті: www.kotsabyn.com.ua, damia.com.ua.­­­

Наостанок хочу наголосити, що людське життя від моменту зачаття — найвища цінність і ми повинні сприяти його збереженню та забезпечувати максимальний комфорт жінкам, які дають це життя.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті