Профілактична анальгезія: коли біль можна попередити

06 Жовтня 2023 10:44 Поділитися

Здебільшого причинами патології навколоносових пазух є порушення вентиляції та відтоку слизу через вроджені або набуті анатомічні зміни структур носової порожнини (викривлення перегородки, гіпертрофія, набряк), що з часом призводить до гнійного запалення. Основне лікування в цій ситуації — відкриття пазух для відновлення їх функцій з допомогою ендоскопічної хірургії — застосування малоінвазивних прицільних втручань, що мінімізують травматизацію органів і тканин під час процедури та прискорюють відновлювальний період. Однак деякі пацієнти можуть відчувати біль або дискомфорт після проведення операції.

Для профілактики післяопераційного больового синдрому кращим варіантом є профілактичне введення анальгетиків. Мова йде про попереджувальну, або доопераційну, анальгезію (preemptive-анальгезія) — метод, який використовується для зменшення післяопераційного дискомфорту та потреби в знеболювальних, у межах якого призначають різні лікарські засоби, зокрема нестероїдні протизапальні препарати, ненаркотичні та опіоїдні анальгетики, ад’ювантні препарати.

Останнім часом зростає інтерес до вивчення потенційного застосування опіоїдного анальгетика — налбуфіну та психолептика дексмедетомідину як профілактичних знеболювальних засобів при ендоскопічній хірургії пазух носа. Результати рандомізованого порівняльного дослідження показали, що обидва препарати значно знижують інтенсивність післяопераційного болю порівняно з плацебо та можуть використовуватися в якості профілактичної анальгезії. Проте перевага залишається все ж на боці дексмедетомідину через його вищий знеболювальний ефект і нижчу частоту виникнення нудоти та блювання.

Таким чином, застосування preemptive-анальгезії при ендоскопічних втручаннях у пазухах носа може зменшити вираженість больових відчуттів та підвищити рівень задоволеності пацієнтів після проведених ендоскопічних процедур (Rathore V.S. et al., 2023).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті