Хронічний біль у спині: причина може ховатися в головному мозку

06 Жовтня 2023 7:04 Поділитися

За визначенням Міжнародної асоціації з вивчення болю (Internаtional Association for the Study of Pain — IASP), біль — це неприємне сенсорне та емоційне переживання, пов’язане з наявними чи можливими пошкодженнями тканин. Хронічний біль класифікується за 2 основними категоріями: ноцицептивний біль, що визначають активацією рецепторів на кінці нервових волокон і виявляють при остеоартриті, опіках або інфекціях, і нейропатичний біль, який спричинений пошкодженням нервових структур, що супроводжує цілу низку неврологічних захворювань (тригемінальна невралгія, діабетична полінейропатія, постгерпетична невралгія, ВІЧ-асоційована нейропатія). Терапія нейропатичного синдрому містить мультимодальний підхід з використанням препаратів для зменшення вираженості болю та засобів, що корегують порушення, викликані хронічним болем (зниження фізичної активності, розлади сну, депресія, тривога) — трициклічних антидепресантів, селективних інгібіторів зворотного захвату серотоніну та норадреналіну, антиконвульсантів, нестероїдних протизапальних засобів (НПЗП), метаболітів α-ліпоєвої кислоти та вітамінів групи В (наприклад Нейрорубін, Неовітам, Неуробекс, Нейробіон), які мають аналгетичну дію, впливають на невропатичний компонент болю, а також на астенію, що супроводжує хронічні больові синдроми. Експериментальні та клінічні дослідження дії вітамінів групи В при ноцицептивному та нейропатичному болю виявили їх антиноцицептивний ефект (Заводнова З.І., 2015; Свиридова Н.К., 2018). Проте, попри рекомендовану терапію, мільйони людей продовжують відчувати хронічний біль і багато з них не знайшли способів його полегшення й досі.

Нове дослідження науковців університету Колорадо (США) може надати ключові відповіді на те, як допомогти людям, які відчувають хронічний біль у спині. Науковцям вдалося вивчити важливий зв’язок між головним мозком і хронічним больовим синдромом. Зокрема, вони розглянули важливість атрибуції болю, яка є переконанням людей щодо основних причин їхнього болю, для зменшення вираженості хронічного болю в спині. Вчені перевірили, чи пов’язано переналаштування болю на головний мозок з його полегшенням у терапії відновлення, яка вчить людей сприймати сигнали болю, що надсилаються в головний мозок, як менш загрозливі.

У рандомізованому дослідженні, в яке залучено 150 дорослих з помірним та сильним хронічним болем у спині, зафіксовано, що після терапії відновлення 2/3 респондентів повідомили про повну відсутність або майже невідчутну силу болю, порівняно з 20% контрольної групи плацебо. Чим більше учасників починали сприймати свій біль як причину психічних чи мозкових процесів, тим більше знижувалася інтенсивність хронічного болю в спині. Після терапії відновлення пацієнти починають розуміти, що їхній біль спричинений лише процесами в головному мозку, а з їхнім тілом усе гаразд і больовий синдром — лише «помилкова тривога», яку генерує мозок і яку не варто сприймати серйозно (Ashar Y.K. et al., 2023).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті