Порушення умов виконання договорів ПМГ: МОЗ проводить аудит медичних закладів Запорізької області

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє про результати робочого візиту першого заступника міністра охорони здоровʼя Сергія Дуброва до медичних закладів Запорізької обл. Зокрема, у ході візиту проведено інспектування цільового використання коштів, отриманих за договорами з Національною службою здоровʼя України (НСЗУ) за Програмою медичних гарантій (ПМГ).

У МОЗ наголошують, що їх раціональне використання допомагає лікарням не лише забезпечувати якісну медичну допомогу, а й покращувати умови перебування пацієнтів у медичних закладах. Тому керівництво лікарень має раціонально розподіляти кошти від НСЗУ, спрямовуючи левову частку на виплату заробітних плат медичним працівникам, закупівлю ліків та поліпшення умов перебування пацієнтів.

«Вкотре приїжджаємо до лікарень та бачимо відремонтовані та новенькі адміністративні поверхи та кабінети керівників закладів у той час, як палати, де знаходяться пацієнти, часто перебувають у незадовільному стані. Кожен керівник лікарні має в першу чергу думати про комфорт пацієнтів, а потім ремонтувати власний кабінет. Коли у відділенні лікарні душ не працює 4 дні, а керівник закладу не вживає жодних заходів щодо забезпечення базових потреб пацієнта, виникає питання щодо адекватності менеджменту такого закладу», — повідомив С. Дубров.

Окрім цього, за інформацією Міністерства, в КНП «Запорізька міська клінічна лікарня № 5» лікарі часто змушують пацієнтів самостійно купувати препарати, зокрема ті, у яких відсутня доказова база щодо ефективності їх застосування. У зв’язку з цим керівництво лікарні отримало вказівки щодо повернення коштів пацієнтам, які витратили власні гроші для придбання таких препаратів, оскільки всі витрати, повʼязані з лікуванням пацієнта в стаціонарних умовах, повністю покриваються пакетами ПМГ.

С. Дубров нагадав, що пакети ПМГ покривають необхідну діагностику, лікування та лікарські засоби для пацієнта. Тому якщо лікар вимагає кошти, слід скаржитися керівнику медичного закладу або НСЗУ на «гарячу лінію» 16-77.

З керівництвом лікарень також обговорили необхідність покращення співпраці з військовою системою медичної допомоги та збільшення кількості ліжок для потреб військових пацієнтів. Особливо це стосується відділень реабілітаційної допомоги.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті