Для створення незалежного регуляторного органу у фармсекторі МОЗ залучатиме міжнародних експертів

10 Листопада 2023 1:33 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України працює над формуванням консультативної ради, яка допомагатиме створити єдиний регуляторний орган у фармацевтичному секторі — новий незалежний державний орган, що відповідатиме за реєстрацію та контроль за ринком лікарських засобів, медичних виробів, косметики та дієтичних добавок. Про це йшлося на засіданні колегії МОЗ, яке відбулося 9 листопада.

Нагадаємо: у 2022 р. Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний Закон № 2469-ІХ «Про лікарські засоби». Документ вводить в Україні європейські стандарти щодо обігу препаратів. Одне з положень закону — створення єдиного державного органу у фармацевтичному секторі. Його заплановано сформувати за європейськими стандартами. До нього залучатимуть Державну службу України з лікарських засобів та конт­ролю за наркотиками та ДП «Державний експертний центр МОЗ України». Він має об’єднати всі регуляторні процеси в єдиному центрі, автоматизувати та цифровізувати їх і зробити процедури реєстрації та контролю більш прозорими.

Для виробників це спростить отримання всіх необхідних дозволів, що сприятиме подальшому зростанню українського фармацевтичного ринку та залученню нових інвестицій у фармацевтичний сектор. Для споживачів це забезпечить якісні, ефективні та безпечні продукти, що відповідатимуть європейським вимогам.

Під час засідання колегії МОЗ розглянуто також перелік кандидатів, які можуть увійти до групи експертів для створення вищезгаданого регуляторного органу. «Це провідні фахівці медичних організацій, керівники міжнародних інституцій, народні депутати, представники бізнесу та антикорупційних органів. Вони мають забезпечити максимальну прозорість створення цього органу. Разом з іншими членами колегії вони проголосували за те, щоб надіслати запрошення кандидатам», — повідомив Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

За матеріалами moz.gov.ua, facebook.com/radutskyy
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті