Історія одного відкриття: як з’явився перший антибіотик?

17 Листопада 2023 9:59 Поділитися

До антибіотиків відносно незначна інфекція могла виявитися невиліковною або навіть смертельною. Усе, починаючи від порізу папером і закінчуючи пологами, могло призвести до летального наслідку через розвиток бактеріальної інфекції.

Випадкова здогадка британського мікробіолога Александера Флемінга в 1928 р. дала поштовх до відкриття, а згодом — масового виробництва ліків, здатних «боротися» з бактеріальними інфекціями. Повернувшись із відпустки, вчений виявив цвіль, що з’явилася на чашці Петрі з бактеріями Staphylococcus. Він помітив, що цвіль, здавалося, перешкоджала росту бактерій навколо неї. Незабаром він виявив, що вона виробляє хімічну речовину для самозахисту, яка може вбивати бактерії. Він назвав цю речовину пеніцилін. А. Флемінг опублікував свої висновки та представив своє відкриття Клубу медичних досліджень. Однак тоді його колеги мало зацікавилися його роботою. Лише через 10 років Говард Флорі, Ернст Чейн та їхні колеги зі Школи патології сера Вільяма Данна при Оксфордському університеті, Велика Британія, почали працювати над методами вилучення активної речовини пеніциліну. У 1945 р. Г. Флорі, Е. Чейн та А. Флемінг отримали Нобелівську премію з фізіології або медицини за відкриття пеніциліну і його цілющого впливу при різних інфекційних хворобах.

Хоча початкове визнання терапевтичного потенціалу пеніциліну відбулося у Сполученому Королівстві, через Другу світову війну основну роль у розвитку великомасштабного виробництва препарату відіграли США, які вступили у війну пізніше.

Згодом, використовуючи аналогічні методи відкриття та виробництва, дослідники відкрили багато інших антибактеріальних препаратів у 1940-х і 1950-х рр.: стрептоміцин, хлорамфенікол, еритроміцин, ванкоміцин та інші, що започаткувало нову еру в медицині.

Нині для терапевтичних цілей доступний широкий вибір антибактеріальних препаратів, серед яких, зокрема, Азитроміцин, Аугментин, Цефтриаксон, Амоксил, Сумамед, Амоксиклав та ін.

Слід додати, що бактерії теж еволюціонували та розвинули стійкість до деяких антибактеріальних препаратів. Не в останню чергу через нераціональне та надмірне застосування антибіотиків. Тому до споживання таких препаратів слід ставитися відповідально та застосовувати їх відповідно до показань.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті