Чи може кофеїн покращити функцію щитоподібної залози?

23 Листопада 2023 4:42 Поділитися

Дослідники з Медичного університету Фуцзянь (Fujian Medical University), Китай, оцінили дані Національного дослідження здоров’я та харчування (NHANES) III 2007–2012 рр., в якому взяли участь 2582 учасники.

Вони були розділені на три підгрупи за статтю, віком, індексом маси тіла (ІМТ), гіперглікемією, гіпертензією та серцево-судинними захворюваннями.

Висновки показують, що споживання кофеїну корелювало із сироватковим тиреотропним гормоном (ТТГ) нелінійно, і при вживанні в помірній кількості (9,97–264,97 мг/день) кофеїн продемонстрував позитивну кореляцію із сироватковими рівнями ТТГ у пацієнтів з метаболічними розладами.

Вважається, що кофеїн модулює секрецію гормону гіпофіза, який, як було показано, впливає на гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникову вісь. Автори припускають, що кофеїн потенційно може впливати на діяльність щитоподібної залози, впливаючи на функцію гіпофіза.

Однак вплив тимчасового та постійного вживання кофеїну на функцію щитоподібної залози людини потребує подальшої перевірки, і відповідні механізми залишаються нез’ясованими.

Важливим обмеженням дослідження є те, що різні групи пацієнтів були виключені з первинного дослідження NHANES, включно з тими, у кого аномальний рівень ТТГ.

Також дещо дивним є висновок про те, що в групі з найвищими метаболічними розладами відмічено найменше споживання кави, але найвищий рівень ТТГ.

Потрібні проспективні дослідження, щоб оцінити, чи справді підвищене споживання кави знижує ризик захворювання щитоподібної залози.

За матеріалами nutritionj.biomedcentral.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті