Сорбенти у практиці фармацевта: який обрати?

21 Листопада 2023 4:41 Поділитися

Завдяки великій площі поверхні, регульованій структурі поверхні та пор, а також чудовій біосумісності кремнезем (SiO2) нано- та мікророзміру зміг привернути увагу багатьох дослідників у галузі медицини, у тому числі для доставки ліків (Gou K. et al., 2021) і діагностики захворювань (Gao Y. et al., 2022). А Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) вже визнало діоксид кремнію безпечним для застосування, зокрема в медичній практиці.

Один з прикладів, ентеросорбент Біле вугілля  — лікарський засіб, активною речовиною якого є кремнію діоксид. Саме так — той самий SiO2, який зустрічається в природі в земній корі під назвою «кварц» або «пісок», яким вже зацікавилися науковці і який вже широко застосовується у фармацевтичній галузі.  Яким же чином природний матеріал потрапив до розряду лікарських засобів?

А все тому, що як виявилося, кремнію діоксид має значну адсорбційну активність щодо речовин білкової природи, що сприяє виведенню з організму екзо- і ендотоксинів, токсичних продуктів неповного розпаду великих органічних сполук, патогенних антигенів і алергенів мікробного або іншого походження. Завдяки наявності на поверхні мікроорганізмів різних білкових структур високодисперсний діоксид кремнію активно сорбує патогенну мікрофлору в кишечнику — до 1010 мікробних тіл на 1 г речовини, що забезпечує виражений протимікробний та антидіарейний ефекти. До того ж кремнію діоксид обволікає слизову оболонку кишечнику, що перешкоджає адгезії мікроорганізмів і їх колонізації, а також блокує дію стимуляторів секреції рідини в кишечнику (дезоксихолатів натрію, циклічного аденозинмонофосфату (цАМФ) і серотоніну) через вплив на відповідні рецептори. Додатковим механізмом є структурування кишкового вмісту через виражені гідрофільні властивості кремнію діоксиду. Він сприяє переміщенню з внутрішнього середовища організму (кров, лімфа, інтерстицій) до травного тракту різних токсичних продуктів, у тому числі середніх молекул, олігопептидів, амінів та інших речовин, за рахунок концентраційних та осмотичних градієнтів з подальшим зв’язуванням і виведенням з організму, та має виражені адсорбційні властивості щодо холестерину, жовчних пігментів (зокрема білірубіну), фосфоліпідів, моносахаридів та білків (300–600 мг на 1 г сорбенту), які містять первинну аміногрупу.

Завдяки своїм характеристикам діоксид кремнію рекомендується до застосування у якості монотерапії або в комплексній терапії гострих кишкових захворювань (сальмонельоз, харчові токсикоінфекції), гострої діареї різної етіології, екзогенної інтоксикації побутовими і промисловими токсинами (алкалоїдами, солями важких металів, іншими речовинами), лікарськими препаратами, при алкогольно-харчових перевантаженнях, та у складі допоміжної терапії при вірусних гепатитах, алергічних захворюваннях, дерматитах, пізньому гестозі вагітних.

А чому ж вугілля побіліло запитаєте ви? Все дуже просто — ентеросорбент діоксид кремнію, що долучився до родини всіх відомих нам сорбентів, що в тому числі включає препарати на основі чорного активованого вугілля, є аморфним порошком білого кольору.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.drugs.com та www.drlz.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті