Який у вас тривожний розлад?

24 Листопада 2023 11:52 Поділитися

Періодично відчувати тривогу — це нормально. Багато людей турбуються про безліч речей, таких як здоров’я, гроші або сімейні проблеми. Але тривожні розлади — це більше, ніж тимчасове занепокоєння чи страх. У людей з тривожним розладом тривога не зникає, і з часом її вираженість може збільшуватися. Симптоми можуть заважати повсякденній діяльності, наприклад, виконанню роботи, навчанню та стосункам.

Існує кілька типів тривожних розладів, зокрема генералізований тривожний розлад, панічний розлад, соціальний тривожний розлад і різні розлади, пов’язані з фобіями.

Генералізований тривожний розлад зазвичай включає постійне відчуття тривоги або страху. Це не те саме, що періодичне занепокоєння чи відчуття тривоги через стресові життєві події. Люди, які живуть з цим розладом, можуть часто відчувати тривогу протягом місяців або років. Симптоми можуть включати почуття неспокою, знервованості або напруженості, втомлюваності, труднощі з концентрацією уваги, дратівливість, головний біль, біль у м’язах, шлунку, труднощі з контролем над відчуттям тривоги, проблеми зі сном, наприклад, труднощі із засинанням.

При панічному розладі людина може відчувати часті та несподівані панічні атаки. Це раптові періоди сильного страху, дискомфорту або відчуття втрати контролю, навіть якщо немає явної небезпеки або тригера. Не у всіх, хто переживає напад паніки, розвивається панічний розлад.

Під час панічної атаки людина може відчувати прискорене серцебиття, підвищене потовиділення, тремтіння або поколювання, біль у грудях, відчуття неминучої загибелі, втрати контролю над ситуацією.

Люди з панічним розладом часто турбуються про те, коли виникне наступний напад, і активно намагаються запобігти йому, уникаючи місць, ситуацій або поведінки, які асоціюються у них із панічними нападами. Панічні атаки можуть розвиватися як часто (кілька разів на день), так і рідко (кілька разів на рік).

Соціальний тривожний розлад — це інтенсивний стійкий страх того, що за вами спостерігають і оцінюють інші люди. Для людей із соціальним тривожним розладом страх перед соціальними ситуаціями може бути настільки сильним, що здається, ніби вони не можуть їх контролювати. Деяким людям цей страх може заважати ходити на роботу, відвідувати школу або займатися повсякденними справами. Особи із соціальним тривожним розладом можуть відчувати труднощі зі встановленням зорового контакту або перебуванням серед незнайомих людей, почуття сором’язливості або страх, що їх негативно оцінять.

Фобія — це інтенсивний страх або відраза до певних об’єктів чи ситуацій. Страх, який відчувають люди з фобіями, непропорційний реальній небезпеці, спричиненій ситуацією чи об’єктом. Люди з фобією можуть мати ірраціональне або надмірне занепокоєння щодо зустрічі з об’єктом або ситуацією, якої вони бояться, вживають активних заходів, щоб уникнути об’єкта чи ситуації, яких вони бояться, відчувають негайну сильну тривогу при зустрічі.

Тривожні розлади зазвичай лікують за допомогою психотерапії, медикаментів або поєднання обох цих методів.

При станах, які супроводжуються тривогою, страхом, для зниження тяжкості, частоти та тривалості симптомів можуть застосовуватися анксіолітики. До анксіолітиків належать зокрема Гідазепам, Бафазол, Адаптол та ін.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті