В Україні планується створити стратегічний запас ліків на випадок надзвичайних ситуацій

07 Грудня 2023 3:35 Поділитися

Перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час виступу на конференції Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров’я (Health Emergency Preparedness and Response Authority — HERA) повідомив, що Україна разом із європейськими партнерами розбудовують спроможну систему реагування на надзвичайні стани.

Це необхідно для готовності до протидії надзвичайним ситуаціям, пов’язаним з епідемічною небезпекою та викликаних повномасштабною війною, ризикам радіаційної та ядерної небезпеки, які значно підвищилися внаслідок захоплення російськими військами Запорізької атомної електростанції.

Він також повідомив, що у межах пакетів медичних послуг Програми медичних гарантій (ПМГ) в Україні запроваджено контрактування 193 медичних закладів, які потенційно будуть надавати допомогу за надзвичайних ситуацій будь-якого походження.

У ПМГ включено забезпечення цих закладів переліком першочергово необхідних лікарських засобів. Єврокомісією напрацьовано орієнтовний табель та перелік препаратів і медичних виробів на випадок надзвичайного стану. Тому перший заступник звернувся до колег із Єврокомісії щодо можливості опрацювати цей список для реалізації положень, визначених табелями та схвалених Єврокомісією в Україні.

Також у межах конференції:

  • сторони обговорили питання створення стратегічного запасу ліків на випадок надзвичайної ситуації будь-якого походження;
  • Єврокомісія підтвердила готовність надати підтримку щодо створення єдиного регуляторного органу у сфері лікарських засобів.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Роман 07.12.2023 11:34
Спочатку знищуємо систему Спецмедпостачу, яка спрямована на реагування на надзвичайні стани, а далі наново будемо створювати стратегічний запас ліків на випадок надзвичайної ситуації. Геніально (((
Роман 08.12.2023 12:14
Спочатку руйнуємо систему Спецмедпостачу, яка спрямовна на забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами та іншим в умовах надзвичайних ситуацій, а потім розбудовуємо спроможну систему реагування на надзвичайні стани, зокрема створення стратегічного запасу ліків на ці випадки. Геніально!?
Валерий 08.12.2023 2:11
2 года ковид, 2 года войны, а мы только планируем?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*