Уряд схвалив редакцію проєкту закону України «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні»

Представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді України Тарас Мельничук у своєму Telegram-каналі повідомив, що Урядом схвалено текст проєкту закону України «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні». Тепер він буде поданий до Парламенту на реєстрацію та подальший розгляд народними депутатами.

Ним пропонується закріпити на законодавчому рівні статус самоврядних організацій, їх місце і роль у системі управління медичними та фармацевтичними професіями та загалом сферою охорони здоровʼя.

Також ним пропонується впровадити з урахуванням вітчизняного та міжнародного досвіду модель медичного та фармацевтичного самоврядування. Це надасть можливість субʼєктам господарської та професійної діяльності здійснювати саморегулювання своєї діяльності.

Крім того, це створить законодавчі підстави для делегування лікарям, фармацевтам, сестрам медичним (братам медичним) та іншим медичним працівникам, об’єднаним у самоврядні організації, окремих функцій, які на сьогодні здійснюються органами державної влади.

Водночас законопроєктом передбачено врегулювання питання захисту прав та інтересів як представників медичних та фармацевтичних професій, так і пацієнтів.

«Сьогодні на засіданні члени Уряду підтримали законопроєкт щодо самоврядування у сфері охорони здоров’я. Невдовзі його передадуть до Парламенту. Це дозволить повністю розірвати звʼязок із радянськими традиціями в цій сфері, адаптувати законодавство України до законодавства ЄС та наблизити права і свободи українських медиків до європейських. Саме медичні працівники мають вирішувати питання, повʼязані з їх професією. Впровадження моделі самоврядування у сфері охорони здоров’я є важливою складовою ефективної та стійкої системи охорони здоров’я України», — зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляють, що планується створення 5 самоврядних організацій професійного самоврядування — палат: Палата лікарів сімейної медицини, Палата лікарів-спеціалістів, Палата стоматологів, Палата сестер медичних/братів медичних, Палата фармацевтів.

У МОЗ відмічають, що створення самоврядування є тривалим процесом. Тому спершу будуть долучені професійні групи, що найбільш до цього готові, — стоматологи та фармацевти. Усі інші фахівці будуть долучені лише після утворення та пілотування перших 2 палат.

Такі організації нададуть працівникам сфери охорони здоров’я можливість самоконтролю та забезпечать право на те, щоб питання їх діяльності вирішувалося не чиновником у кабінеті, а обраними ними ж представниками професійної спільноти.

Законопроєкт врегульовує питання допуску до професійної діяльності шляхом впровадження свідоцтва про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я. Свідоцтво формуватиметься автоматично з реєстру людських ресурсів сфери охорони здоров’я, створення якого також передбачено законопроєктом. Реєстр міститиме інформацію щодо освіти, кваліфікації медиків та інформацію про тимчасове зупинення (або припинення) дії свідоцтва.

Представники медичних та фармацевтичних професій матимуть економічну свободу та мобільність, можливість обирати заклад охорони здоров’я, форму співпраці, юридичний захист, широту ухвалення професійних рішень тощо.

Медичний заклад зможе формувати команду медичних працівників, здійснювати керівництво якістю та доступністю послуг.

А пацієнт отримає спосіб захисту своїх прав і свобод, можливість вільно обирати лікаря, отримувати сучасну, якісну, безпечну та доступну медичну допомогу, повагу до своєї гідності, прозорість інформації про професійну траєкторію та поточний статус лікаря.

Ефективний механізм захисту прав пацієнтів планується реалізувати через етичну комісію, яка розглядатиме прецеденти щодо дій чи бездіяльності медичних та фармацевтичних працівників.

Модель самоврядування, запропонована МОЗ, побудована з урахуванням міжнародного досвіду. Так, самоврядні медичні організації функціонують у таких країнах, як Польща, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія, Бельгія, Чехія, Румунія та багато інших.

За матеріалами t.me/tmelnychuk, moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті