МОЗ запровадило нові посади фармацевтичного та реабілітаційного спрямування, які можуть працювати в лікарнях

Наказом Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України від 29.11.2023 р. № 2034 вносяться зміни до наказу відомства від 28.10.2002 р. № 385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських посад, посад фармацевтів, посад фахівців з фармацевтичною освітою, посад професіоналів у галузі охорони здоров’я, посад фахівців у галузі охорони здоров’я та посад професіоналів з вищою немедичною освітою в закладах охорони здоров’я».

Зміни набудуть чинності з дня офіційного опублікування наказу № 2034.

Так, ними передбачено запровадження Переліку посад професіоналів з вищою немедичною освітою, залучених до надання реабілітаційної допомоги у складі мультидисциплінарних реабілітаційних команд у закладах охорони здоров’я. До таких посад наказом № 2034 віднесено соціальних працівників, які мають вищу освіту в галузі знань «Соціальна робота».

Також після набуття чинності змінами Перелік посад професіоналів у галузі охорони здоров’я у закладах охорони здоров’я (далі — Перелік) буде доповнено трьома новими посадами:

  • протезист-ортезист;
  • професіонал з клінічних досліджень;
  • професіонал з фармаконагляду.

Наказом № 2034 затверджено й вимоги до освіти цих спеціалістів. Зокрема, професіонал з клінічних досліджень повинен мати спеціальність «Медицина», «Стоматологія», «Медична психологія», «Педіатрія» або «Фармація, промислова фармація» (освітня програма за дипломом «Фармація», «Клінічна фармація» або «Технології парфумерно-косметичних засобів») галузі знань «Охорона здоров’я», спеціалізація «Клінічні дослідження».

Професіонал з фармаконагляду повинен мати спеціальність «Медицина», «Стоматологія», «Медична психологія», «Педіатрія» або «Фармація, промислова фармація» (освітня програма за дипломом «Фармація», «Клінічна фармація» або «Технології парфумерно-косметичних засобів») галузі знань «Охорона здоров’я», спеціалізація «Фармаконагляд».

Також змінами уточнено й вимоги до освіти тих посад, які містяться в Переліку. Зокрема, уточнено, що експерт з оцінки медичних технологій, окрім спеціальності «Медицина» та «Фармація, промислова фармація» може мати спеціальність «Стоматологія», «Медична психологія» або «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я», спеціалізація «Оцінка медичних технологій».

Нагадаємо, у 2023 р. затверджено професійні стандарти щодо професій професіоналів та фахівців у сфері фармації, серед яких експерт з оцінки медичних технологій та професіонал з фармаконагляду.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті