Коли відносини з їжею стають «небезпечними»

03 Січня 2024 3:30 Поділитися

Позаду Різдво, зустріч Нового року, а попереду «наслідки» новорічних святкувань, з якими здебільшого доводиться стикатися органам травлення. Серед імовірних проблем — переїдання. У приємній святковій обстановці, у компанії близьких осіб, за столом, повним смачних страв і солодощів, люди стають схильними до переїдання, особливо, коли під час застілля вживають ще й алкоголь. Від моменту захоплення нюховими рецепторами аромату страви, або ж сприйняття смаковими рецепторами смаку їжі, травна система починає активно працювати. Але от відчуття ситості в головному мозку з’являється пізніше, коли об’єм шлунку вже стає переповнений їжею (Abdulan I.M. et al., 2023).

Тобто коли проконтролювати себе під час святкової трапези не вдається, може виникнути переїдання з небажаною симптоматикою: здуттям живота, підвищеним газоутворенням, печією, нудотою, біллю та важкістю у животі, втомою та млявістю, може відчуватися пришвидшене серцебиття, підвищуватися потовиділення та артеріальний тиск. Зазвичай ці симптоми зникають після повернення до звичного раціону харчування (Schachter H., 1990).

А от хронічне порушення харчової поведінки може становити значний ризик для здоров’я. При тривалому переїданні стінки шлунка розтягуються, що може призводити до появи потреби в більшій кількості їжі та порушення травлення, а далі — до збільшення маси тіла та інших метаболічних розладів в організмі (Hunt R.H. et al., 2015).

Щоб уникнути проблем із шлунком та не переїсти за святковим столом, рекомендується:

  • за пару годин до застілля перекусити (перекус сприяє появі відчуття насичення та пригнічує бажання багато їсти (Njike V.Y. et al., 2016)) і прийняти адсорбенти (вугілля медичне активоване, гідрогель метилкремнієвої кислоти (Ентеросгель), діосмектит), які сприятимуть зменшенню всмоктування алкоголю в кров (Fatullayeva S. et al., 2021);
  • не зловживати жирними та смаженими стравами (Schulte E.M. et al., 2015);
  • їсти повільно і дрібними порціями (Hawton K. et al., 2018);
  • бажано не пити солодкі газовані напої (підвищують всмоктування алкоголю (Roberts C. et al., 2007));
  • відмовитися від солодощів (тортів, тістечок) та віддати перевагу фруктам під час трапези (Bartolotto C. et al., 2015);
  • при порушенні функцій травлення для підтримки організму прийняти під час вживання їжі ферменти (Ianiro G. et al., 2016).

Якщо ж переїданню запобігти таки не вдалося, можна прийняти ліки, які можуть зменшити вираженість симптоматики: при печії — антациди, засоби для лікування пептичної виразки та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (інгібітори протонної помпи), інші препарати для терапії цих захворювань; при діареї — антидіарейні мікробні препарати (пробіотики і пребіотики), ентеросорбенти, засоби, що пригнічують перистальтику, препарати електролітів з вуглеводами, сольові сполуки для пероральної регідратації; при здутті живота — препарати для застосування в разі функціональних порушень кишечнику, спазмолітики; при нудоті — м’ятний чай, м’ятні таблетки.

Проте в разі погіршення загального стану та збільшення вираженості симптомів необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.drlz.com.ua та www.dec.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті