Позаду Різдво, зустріч Нового року, а попереду «наслідки» новорічних святкувань, з якими здебільшого доводиться стикатися органам травлення. Серед імовірних проблем — переїдання. У приємній святковій обстановці, у компанії близьких осіб, за столом, повним смачних страв і солодощів, люди стають схильними до переїдання, особливо, коли під час застілля вживають ще й алкоголь. Від моменту захоплення нюховими рецепторами аромату страви, або ж сприйняття смаковими рецепторами смаку їжі, травна система починає активно працювати. Але от відчуття ситості в головному мозку з’являється пізніше, коли об’єм шлунку вже стає переповнений їжею (Abdulan I.M. et al., 2023).
Тобто коли проконтролювати себе під час святкової трапези не вдається, може виникнути переїдання з небажаною симптоматикою: здуттям живота, підвищеним газоутворенням, печією, нудотою, біллю та важкістю у животі, втомою та млявістю, може відчуватися пришвидшене серцебиття, підвищуватися потовиділення та артеріальний тиск. Зазвичай ці симптоми зникають після повернення до звичного раціону харчування (Schachter H., 1990).
А от хронічне порушення харчової поведінки може становити значний ризик для здоров’я. При тривалому переїданні стінки шлунка розтягуються, що може призводити до появи потреби в більшій кількості їжі та порушення травлення, а далі — до збільшення маси тіла та інших метаболічних розладів в організмі (Hunt R.H. et al., 2015).
Щоб уникнути проблем із шлунком та не переїсти за святковим столом, рекомендується:
- за пару годин до застілля перекусити (перекус сприяє появі відчуття насичення та пригнічує бажання багато їсти (Njike V.Y. et al., 2016)) і прийняти адсорбенти (вугілля медичне активоване, гідрогель метилкремнієвої кислоти (), діосмектит), які сприятимуть зменшенню всмоктування алкоголю в кров (Fatullayeva S. et al., 2021);
- не зловживати жирними та смаженими стравами (Schulte E.M. et al., 2015);
- їсти повільно і дрібними порціями (Hawton K. et al., 2018);
- бажано не пити солодкі газовані напої (підвищують всмоктування алкоголю (Roberts C. et al., 2007));
- відмовитися від солодощів (тортів, тістечок) та віддати перевагу фруктам під час трапези (Bartolotto C. et al., 2015);
- при порушенні функцій травлення для підтримки організму прийняти під час вживання їжі ферменти (Ianiro G. et al., 2016).
Якщо ж переїданню запобігти таки не вдалося, можна прийняти ліки, які можуть зменшити вираженість симптоматики: при печії — антациди, засоби для лікування пептичної виразки та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (інгібітори протонної помпи), інші препарати для терапії цих захворювань; при діареї — антидіарейні мікробні препарати (пробіотики і пребіотики), ентеросорбенти, засоби, що пригнічують перистальтику, препарати електролітів з вуглеводами, сольові сполуки для пероральної регідратації; при здутті живота — препарати для застосування в разі функціональних порушень кишечнику, спазмолітики; при нудоті — м’ятний чай, м’ятні таблетки.
Проте в разі погіршення загального стану та збільшення вираженості симптомів необхідно негайно звернутися за допомогою до лікаря.
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.drlz.com.ua та www.dec.gov.ua
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим