5 нових способів лікування депресії, про які варто знати

04 Січня 2024 11:44 Поділитися

Кожна людина іноді відчуває смуток. Але депресія — це щось більше. Це надзвичайний смуток або відчай, що триває більше кількох днів, що заважає повсякденній діяльності та може спричинити такі фізичні симптоми, як біль, зменшення або збільшення маси тіла, порушення режиму сну або енергетичне виснаження. Люди з депресією не можуть зосередитися, мають виражене відчуття нікчемності або надмірної провини, а також періодично у них можуть виникати думки про смерть або самогубство.

На щастя, депресія хоч і поширене психічне захворювання, але таке, що піддається лікуванню. Сучасний підхід до лікування депресії включає прийом лікарських препаратів — антидепресантів, проведення сеансів психотерапії, або їх комбінацію. Вибір стратегії лікування залежить від тяжкості симптомів, їх тривалості, наявності супутньої патології та інших факторів, які може оцінити тільки лікар. У лікуванні використовують переважно антидепресанти (агомелатин, амітриптилін, бупропіон, венлафаксин, доксепін, дулоксетин, есциталопрам, іміпрамін, кломіпрамін, міансерин, міртазапін, пароксетин, сертралін (Золофт), тіанептин, тразодон, флуоксетин, флувоксамін, циталопрам). Не слід забувати, що терапевтичний ефект від препаратів цієї групи настає поступово, переважно минає 2–3 тиж до розвитку позитивних змін, тому дуже важливо дотримуватися рекомендацій лікаря щодо режиму прийому препарату, його дози та тривалості курсу лікування і не відміняти препарати самостійно.

Але медицина не стоїть на місці: проводяться нові дослідження, вдосконалюються схеми лікування та терапевтичні методики, які ще недавно здавалися неможливими.

  1. Лікування депресії віртуальною реальністю.

Застосування пристроїв віртуальної реальності (VR), які ще недавно були вигадками з фантастичних фільмів, сьогодні стало доступним пересічному споживачу. А науковці виявили, що їх застосування може бути ефективним у лікуванні пацієнтів, які страждають від депресії, зокрема для полегшення таких проявів, як сильний біль, посттравматичний стресовий розлад, тривожність та потяг до зловживання психоактивними речовинами. Віртуальна реальність дозволяє пацієнтам, не виходячи з власного дому, створити відчуття «психологічної присутності», які можуть допомогти їм у боротьбі з депресією. Можливо, наприклад, для розслаблення посидіти на пляжі, щоб побороти тривогу, або дозволити людям з розладами харчування побачити себе в тілі здорової людини. Залежно від симптоматики пристрої VR здатні допомогти змінити мислення людей і погляди на світ (Baghaei N. et al., 2021).

  1. Здоровий кишечник — здорова психіка.

Дослідження вказують на те, що стан мікрофлори кишечнику має прямий зв’язок із розвитком депресії. Раніше дослідники вважали, що депресія є причиною захворювань шлунка, але тепер усвідомлюють, що все навпаки. Завдяки цьому відкриттю змінився підхід до лікування, яке попри призначення антидепресантів та когнітивно-поведінкової терапії включає застосування пробіотиків (Rivet-Noor C. et al., 2020).

  1. «Нерозсудливе» лікування.

Хоча застосування психоделічних препаратів кетаміну та псилоцибіну, більш відомих під назвою «вечірніх наркотиків», є дещо суперечливим терапевтичним підходом, науковці пропонують звернути на них увагу у разі, коли всі інші можливості антидепресивної терапії вичерпані (Nichols D.E., 2016). Успіх цих психоделіків підтвердило й Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA), схваливши до застосування при депресії (Kojic M. et al., 2022; Psiuk D. et al., 2022). Але все ще існує занепокоєння щодо того, чи є ці препарати та їхні побічні ефекти правильним рішенням, а дехто з науковців ставить під сумнів розсудливість таких призначень.

  1. Обнадійливі результати нейрофідбеку.

Менш відомий неінвазивний метод лікування депресії — нейрофідбек, дозволяє лікарю вивчати мозкову активність пацієнта в реальному часі. Коли хтось страждає від депресії, однією з причин цієї хвороби є несинхронізація мозкових хвиль. Ідея методики полягає в перенавчанні певних частин головного мозку пацієнта з метою відновлення його синхронізації та функціонування (Fernández-Alvarez J. et al., 2022).

  1. Транскраніальна магнітна стимуляція.

Серед здобутків науки — транскраніальна магнітна стимуляція (ТМС) — неінвазивна терапія, при якій використовуються магнітні хвилі для стимуляції частин головного мозку, які контролюють настрій. Типовою реакцією на цю методику є краща концентрація, кращий сон і зменшення вираженості симптомів депресії. А низка пацієнтів навіть стверджують, що через 4–5 тиж 70% симптомів депресії зникають (Rizvi S. et al., 2019).

Депресія — це темна хмара, що нависає сьогодні над життями сучасних людей. Проте сподіваємося, що в недалекому майбутньому людство навчиться попереджати появу цього явища. І хоча кількість людей, які страждають від депресії, враховуючи сучасні реалії, невпинно зростає, вчені продовжують працювати та знаходити нові методи лікування.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.apa.org, www.dec.gov.ua, www.fda.gov  

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті