Лікування та профілактика гельмінтозів

05 Січня 2024 12:13 Поділитися

Гельмінтози — поширені паразитарні хвороби людини, відомі з часів Стародавнього Єгипту. Їх викликають черви (глисти, гельмінти), яких налічують понад 250 видів. У 90% випадків людина заражається круглими черв’яками-нематодами: аскаридами, гостриками, волосоголовцями.

Понад 50 років тому такі препарати були переважно рослинного походження — чоловіча папороть, пижма, цитварний полин, хеноподієва олія тощо, а також на основі гарбузового насіння і часнику. У сучасній медицині їм прийшли на заміну сильніші таблетки від глистів для людини синтетичного походження.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує антигельмінтні препарати з діючими речовинами альбендазол (Ворміл, Альдазол, Зентел), мебендазол (Вермокс, Мебендазол, Вормін). Вони прості у застосуванні, недорогі та ефективні. Так, прийом мебендазолу та альбендазолу позбавляє аскаридозу в 96 і 99,8% випадків відповідно. Ці засоби пройшли дослідження на безпеку, побічні ефекти помірні і виникають рідко.

При цьому лікарі не рекомендують приймати антигельмінтні препарати для профілактики, навіть якщо у вас вдома є тварини, які вигулюються на вулиці. Для профілактики зараження гельмінтами необхідно перш за все ретельно мити руки. Крім того, яйця паразитів можуть потрапити в організм з немитих фруктів, овочів, зелені — тому необхідно ретельно мити їх під проточною водою. Також підвищену небезпеку становлять м’ясо та риба, які не пройшли достатню термічну обробку.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті