Які законодавчі вимоги щодо маркування упаковки ліків шрифтом Брайля?

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) нагадує, що порядок маркування лікарських засобів шрифтом Брайля затверджено наказом МОЗ України від 25.08.2010 р. № 722 (далі — Порядок).

Цей Порядок регулює механізм та вимоги щодо нанесення на упаковку препаратів (зокрема медичних імунобіологічних лікарських засобів), які подаються на реєстрацію (перереєстрацію), а також внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення, необхідної інформації шрифтом Брайля.

Відповідно до п. 7, 8 Порядку маркування шрифтом Брайля наноситься на вторинну (зовнішню) упаковку препаратів та повинно викладатися українською та за бажанням заявника російською мовами залежно від мови маркування. Також це не виключає можливості надання відомостей декількома мовами, одна з яких — мова виробника, за умови, що в тексті усіма мовами буде наведена ідентична інформація.

З метою стандартизації типу літер Брайля рекомендується використовувати шрифт Марбург Медіум — особливий шрифт Брайля для упаковок лікарських засобів.

Разом з тим у зв’язку з відсутністю офіційно затвердженого алфавіту шрифтом Брайля та з метою уніфікованого підходу до маркування ліків цим шрифтом Держлікслужба звернулася до Українського товариства сліпих, яке брало участь у розробці Порядку щодо надання зразків написання шрифтом Брайля літер алфавіту, знаків пунктуації, чисел тощо.

За інформацією Навчально-інформаційного комп’ютерного центру Українського товариства сліпих (вхідний лист від 16.05.2019 р. № 456/0/09-19), для відображення літер алфавіту шрифтом Брайля використовується 6 крапок. Як правило, використовується крапка, висота якої становить 0,5 мм, цього достатньо для розпізнання крапки на дотик. Діаметр крапки — 1,2 мм, відстань між крапками — 2,5 мм, відстань між символами — 2,3 мм за горизонталлю та 3,8 мм за вертикаллю.

Крапки розміщені у 2 стовпчики і мають нумерацію. При читанні крапки нумеруються за стовпцями зліва направо та за рядками зверху вниз. При читанні крапка 1 знаходиться у верхньому лівому кутку, під нею — крапка 2, у лівому нижньому кутку крапка — крапка 3, у правому верхньому кутку — крапка 4, під нею — крапка 5, а в нижньому правому кутку — крапка 6.

Різні комбінації 6 крапок дають можливість позначати букви латиниці, українського алфавіту, цифри та розділові знаки. Через обмеження кількості комбінацій крапок іноді використовують знаки, сформовані з декількох символів.

З метою уніфікованого підходу до маркування ліків шрифтом Брайля Держлікслужбою надано зразки написання українською мовою літер та деяких основних розділових та математичних знаків шрифтом Брайля (додаток 1).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті