Більше 1 млн тест-смужок отримали пацієнти в межах програми «Доступні ліки»

15 Лютого 2024 12:14 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що з жовтня минулого року в українців з’явилася можливість отримати тест-смужки безоплатно або з частковою доплатою. За цей період пацієнти з цукровим діабетом І типу отримали понад мільйон тест-смужок для вимірювання рівня глюкози за програмою реімбурсації.

На сьогодні перелік реімбурсації включає 23 найменування тест-смужок для глюкометрів, вартість яких підлягає повному чи частковому відшкодуванню. Їх вартість наразі компенсує держава. За період дії програми сума відшкодованих коштів для аптечних закладів становить понад 4 млн грн.

Для того щоб отримати тест-смужки безоплатно чи з доплатою за програмою «Доступні ліки», необхідно мати електронний рецепт (е-рецепт). Його може виписати як лікар-ендокринолог (зокрема і дитячий), так і лікар первинної медичної допомоги (терапевт, педіатр чи сімейний лікар) будь-якого медичного закладу, який працює з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Натомість на тимчасово окупованих територіях та в зоні бойових дій тест-смужки можуть відпускатися і за паперовими рецептами!

Як отримати тест-смужки за програмою реімбурсації за е-рецептом?

Насамперед необхідно звернутися до лікаря. Під час прийому фахівець випише е-рецепт. Для цього необов’язково мати декларацію з лікарем первинної медичної допомоги. Надалі ви отримаєте смс-повідомлення з номером е-рецепта та унікальним кодом його погашення.

Погасити рецепт можна протягом 30 днів з моменту його виписування.

Потім потрібно звернутися до аптеки, яка має договір із Національною службою охорони здоров’я України (НСЗУ) за програмою «Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові». Знайти аптеку, яка відпускає тест-смужки в межах програми реімбурсації, можна, скориставшись спеціальним дашбордом, який підкаже адресу найближчої до вас аптеки. Для цього достатньо ввести чи обрати з переліку в пошуковому рядку назву вашого населеного пункту.

Назвіть фармацевту номер рецепта та узгодьте, які з доступних тест-смужок підійдуть до вашого глюкометра. Працівник аптеки запропонує наявні тест-смужки, вартість яких відшкодовується за програмою реімбурсації, та узгодить з пацієнтом, який саме виріб йому необхідно видати за рецептом (модель, виробник, можливі варіанти пакування тощо). Назвіть фармацевту код погашення рецепта для отримання тест-смужок.

Відповідно до того, які тест-смужки обрав пацієнт та яку кількість, фармацевт погашає рецепт безоплатно або з доплатою.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті