Як отримати імуносупресивні ліки за програмою реімбурсації?

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що імуносупресивні ліки необхідні для осіб у посттрансплантаційний період для пригнічення реакції організму на пересадку чужорідного органа чи тканини. З 2023 р. ці препарати включені в програму реімбурсації. Пацієнти можуть отримати їх безоплатно або з частковою доплатою.

Всього до програми «Доступні ліки» входить 5 міжнародних непатентованих найменувань імуносупресивних препаратів:

  • циклоспорин (сiclosporin);
  • такролімус (тacrolimus);
  • мікофенолова кислота та її солі (mycophenolic acid);
  • еверолімус (еverolimus);
  • валганцикловір (valganciclovir).

Отримати імуносупресивні препарати за програмою реімбурсації можна наступним чином:

  1. Якщо пацієнт перебуває в стаціонарі після трансплантації.

У стаціонарі пацієнта оглядають та проводять необхідні лабораторні дослідження для підбору курсу лікування імуносупресивними препаратами. Разом з випискою пацієнту надається направлення на планове амбулаторне обстеження (через 3 міс після трансплантації). На амбулаторному рівні пацієнт звертається до трансплант-координатора, який створює план лікування та виписує електронний рецепт (е-рецепт) на ліки.

  1. Якщо пацієнт потребує зміни курсу лікування.

Пацієнт з направленням на планове амбулаторне обстеження здає аналізи для визначення концентрації імуносупресантів, креатиніну тощо. Трансплант-координатор на основі результатів аналізів ухвалює рішення про підбір нової медикаментозної терапії або виписує новий е-рецепт за існуючими призначеннями. Новий курс лікування підбирається в стаціонарних умовах. Після цього координатор вносить зміни в план лікування та виписує повторний е-рецепт на ліки для пацієнта.

  1. Якщо пацієнт вже має підібрану терапію (через 6–12 міс після трансплантації).

Пацієнт звертається до координатора в трансплантаційному центрі. За потреби він направить на лабораторні й інструментальні дослідження. На основі плану лікування координатор повторно призначить ліки за програмою реімбурсації і випише е-рецепт. Лікарський засіб, дозування та курс лікування встановлюються на основі первинного призначення в плані лікування.

  1. Якщо пацієнту проведено трансплантацію за кордоном.

Пацієнт з документами, які підтверджують трансплантацію за кордоном, звертається до координатора в трансплантаційний центр.

Важливо: поки триває курс лікування (3 міс), наступний рецепт виписати неможливо. Змінити або переглянути курс лікування може лише координатор на підставі рішення лікаря-трансплантолога.

Імуносупресивні препарати за е-рецептом можна отримати в будь-якій аптеці, яка має договір із НСЗУ.

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна так:

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*