Включення ліків до Нацпереліку без процедури державної ОМТ: які зміни пропонує МОЗ?

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України 22 лютого для громадського обговорення оприлюднило проєкт постанови Кабінету міністрів України (КМУ) «Про внесення зміни до пункту 6 Порядку проведення державної оцінки медичних технологій» (далі — проєкт постанови).

У супровідній документації зазначається, що Базовий перелік основних лікарських засобів (далі — Базовий перелік), рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), є одним з ключових керівних документів, що допомагають країнам обирати життєво необхідну медичну продукцію. Яка, зі свого боку, повинна бути широкодоступною і прийнятною за ціною для всіх рівнів системи охорони здоров’я. Цей перелік слугує своєрідною моделлю для розробки країнами (зокрема Україною) своїх власних національних переліків.

Базовий перелік періодично оновлюється ВООЗ шляхом включення до нього низки нових лікарських засобів для терапії різних захворювань. У зв’язку із цим виникає необхідність в оновленні вітчизняного Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Нацперелік).

Тому проєктом постанови пропонується внести зміни до Порядку проведення державної оцінки медичних технологій шляхом доповнення його положень нормою, яка передбачатиме, що державна оцінка медичних технологій (ОМТ) не проводитиметься у випадку необхідності включення ліків до Нацпереліку, які попередньо були додані до діючого Базового переліку. Однак за умови, що такі лікарські засоби з аналогічною міжнародною непатентованою назвою (діючою речовиною) і формою випуску зареєструють в Україні та згідно з даними з Державного реєстру лікарських засобів вироблятимуться 4 або більше різними виробниками.

Термін обговорення проєкту постанови становить 30 календарних днів з моменту його оприлюднення.

Зауваження та пропозиції щодо проєкту постанови потрібно надсилати до МОЗ України в електронному вигляді на e-mail: [email protected]. Контактна особа: Олександр Володимирович Гріценко, заступник начальника Управління — начальник відділу з питань якості та доступності лікарських засобів, їх раціонального застосування Фармацевтичного управління, тел.: +38 (044) 200-06-86.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті