До уваги операторів ринку: проєкт переліку безрецептурних лікарських засобів, заборонених до рекламування

23 Лютого 2024 5:21 Поділитися

Наказом МОЗ України від 5 лютого 2024 р. № 191 затверджено зміни до Критеріїв, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено.

Нагадаємо, що самі критерії затверджені наказом МОЗ України від 6 червня 2012 р. № 422. Як тільки останні зміни набудуть чинності, їх буде внесено в наказ МОЗ № 422.

З метою врегулювання питання стосовно рекламування лікарських засобів, які відпускаються без рецепта, МОЗ України, з урахуванням положень нового наказу № 191, пропонує операторами фармацевтичного ринку ознайомитися з проєктом Переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта.

Нагадаємо, що наприкінці листопада минулого року до 1 березня 2024 р. зупинено дію наказу МОЗ від 18.07.2023 р. № 1295, яким затверджено Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта. Разом з тим МОЗ розроблено і наказом № 191 затверджено зміни до критеріїв, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено. На підставі цього переглянуто перелік заборонених до рекламування ліків, який буде затверджено новим наказом МОЗ.

Проєкт містить 401 позицію препаратів, що на 112 менше порівняно з призупиненим переліком. Деякі позиції у проєкті переліку видалено. Так, препаратів амброксолу порівняно з призупиненим переліком на 10 позицій менше. Зокрема, відсутні такі торгові назви, як Аброл, Амброксол 30, Амброксол-Здоров’я, Амброксол-Тева, Амбролітин, Амброхем, а для Лазолвану додано іншу форму випуску (таблетки та розчин для інгаляцій замість сиропу). Серед препаратів цитрамону кількість позицій торгових назв скорочено з 8 до 3, зокрема, прибрали Євро цитрамон, Цитрамон В, Цитрамон-Ф, Цитрамон Максі, Цитрамон-Дарниця.
Водночас в проєкт додали нові позиції, яких не було у призупиненому переліку. Зокрема, Аертал, АЦЦ 100, Флуімуцил, Адвантан тощо.

Також слід зазначити, що проєкт переліку містить додаткові колонки: умови відпуску, склад діючих речовин, клініко-фармакологічна група та код АТX. Якщо в рамках однієї торгової назви є як безрецептурна, так і рецептурна форми відпуску (наприклад залежно від розміру упаковки), цей аспект вказується в колонці про умови відпуску.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті