Харчова алергія, або Життя з обмеженнями

05 Квітня 2024 4:31 Поділитися

«Те, що для однієї людини є їжею, для інших може бути лютою отрутою», — сказав колись давньоримський філософ Тіт Лукрецій Кар. І був правий. Адже те, що, можливо, еволюційно «планувалося» як імунний захист людини від впливу зовнішнього світу, сьогодні, на жаль, відповідає за одну з найпоширеніших хвороб — алергію, яка призводить до значного погіршення якості життя, а в деяких випадках — і його тривалості.

Алергія це атипова реакція імунної системи, пов’язана з підвищеною чутливістю до деяких речовин алергенів. Імуноглобулін Е, як правило, захищає організм, але також може викликати вивільнення гістаміну у відповідь на звичні для людини білки в пилку, цвілі, шерсті тварин, їжі тощо (Pawankar R. et al., 2008). Згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань у США (Centers for Disease Control and Prevention CDC) у 2021 р. кожен 3-й дорослий та кожна 4-та дитина страждали на певний алергічний різновид. До того ж упродовж останніх 50 років спостерігається тенденція до зростання захворюваності (Hana Seastedt M.S. et al., 2023). Актуальною проблемою є алергія на їжу, якою наразі страждають близько 1% дорослого та 4% дитячого населення у світі (Elghoudi A. et al., 2022).

Харчову алергію потрібно відрізняти від харчової непереносимості та побічних реакцій на їжу.

Харчова алергія — це несприятлива імунологічна відповідь, викликана звичайно нешкідливими антигенами харчових білків (Calvani M. et al., 2020).

На відміну від харчової алергії, харчова непереносимість визначається як «неімунна реакція на їжу, спричинена властивостями цієї конкретної їжі (забрудненість токсином або патогеном, наявність кофеїну, алкоголю, глутамату натрію) або частіше зумовлена анормальною реакцією організму, наприклад, дефіцитом ферментів, таких як лактаза (непереносимість лактози), або метаболічними розладами (галактоземією, вродженою непереносимістю фруктози), або відразою до їжі (через психологічні проблеми)» (Elghoudi A. et al., 2022).

Варто зауважити, що попри основні визначені алергенні продукти харчування (таблиця) сенсибілізувати організм в індивідуальному порядку можуть будь-які речовини, що містяться в харчових продуктах або утворені при їх кулінарній обробці чи тривалому зберіганні.

Таблиця Алергени*
Речовини та харчові продукти, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість
Назва Винятки
Злаки, що містять глютен, а саме: пшениця (пшениця спельта та камут), жито, ячмінь, овес або їх гібридні види та продукти з них
  •              сиропи з глюкози на основі пшениці, включно з декстрозою;
  •              мальтодекстрини на основі пшениці;
  •              сиропи з глюкози на основі ячменю;
  •              зернові, що використовують для виробництва спиртових дистилятів.
2. Ракоподібні та продукти з ракоподібних.
3. Яйця та продукти з яєць.
4. Риба та продукти з риби
  •         риб’ячий желатин, що використовують як носій для вітамінів або каротиноїдних препаратів;
  •         риб’ячий желатин або риб’ячий клей, що використовують як освітлювач для пива та вина.
5. Арахіс та продукти з арахісу.

 

6. Соєві боби та продукти з них
  •         повністю рафіновані соєві олії та жир;
  •         природні змішані токофероли (E306), природний D-альфа-токоферол, природний D-альфа-токоферолу ацетат та природний D-альфа-токоферолу сукцинат, джерелом яких є соя;
  •         фітостероли та ефіри фітостеролів, що походять з рослинної олії, джерелом якої є соя;
  •         рослинний ефір станолу, виробленого зі стеролів рослинної олії, джерелом якої є соя.
7. Молоко та продукти з молока (зокрема лактоза)
  •         сироватки, що використовується для виробництва спиртових дистилятів;
  •         лактитол.
8. Горіхи, а саме: мигдаль (Amygdalus communis L.), лісовий горіх (Corylus avellana), горіх волоський (грецький) (Juglans regia), кеш’ю (Anacardium occidentale), пекан (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), бразильський горіх (Bertholletia excelsa), фісташка (Pistacia vera), макадамія або горіхи Квінсленда (Macadamia ternifolia), продукти з цих горіхів Горіхи, що використовуються для виробництва алкогольних продуктів перегонки.
9. Селера та продукти з селери.
10. Гірчиця та продукти з гірчиці.
11. Насіння кунжуту та продукти з насіння кунжуту.
12. Двоокис сірки та сульфіти в концентрації понад 10 мг/кг або 10 мг/л в розрахунку на сумарний обсяг оксиду сірки (SO2), що розраховуються для продуктів, які пропонуються як готові до споживання або відновлені згідно з інструкціями виробників.
13. Люпин та продукти з люпину.
14. Молюски та продукти з молюсків.

Як може проявлятися алергія на їжу?

Шкірні прояви («харчовий дерматит») є найбільш поширеними симптомами харчової алергії. Зазвичай це почервоніння шкіри, свербіж, висип у формі папул або кропив’янки. Респіраторні симптоми варіюють від нежитю, закладеності носа, чхання, свербежу в носі до кашлю, стридору, хрипів або утрудненого дихання. Біль у животі, блювання та діарея — шлунково-кишкові прояви, що можуть супроводжувати вживання алергенного продукту. Найтяжчими ускладненнями харчової алергії є серцево-судинні ознаки (блідість, запаморочення, тахікардія, помітне зниження артеріального тиску) та анафілаксія, які можуть, на жаль, мати фатальні наслідки (Elghoudi A. et al., 2022).

Як розв’язати проблему алергії на їжу?

Немає затвердженого медичного лікування харчової алергії, яке розвиває постійну толерантність. Основна тактика — суворий контроль раціону та уникнення продуктів, що можуть спровокувати сенсибілізацію. Медикаментозна підтримка у цій ситуації залежить від тяжкості реакцій і симптомів (антигістамінні засоби, глюкокортикостероїди, а у випадку анафілаксії — ін’єкції епінефрину). Перспективними на сьогодні є алерген-специфічні методи лікування, такі як пероральна, сублінгвальна та епікутанна імунотерапія (Calvani M. et al., 2020). Зокрема, у дослідженнях встановлено важливу роль кишкової мікрофлори у підтримці раннього становлення імунної толерантності та зниженні ризику розвитку харчової алергії у дітей раннього віку (Elghoudi A. et al., 2022).

Хоча поки немає етіологічного лікування, яке б могло розв’язати проблему харчової непереносимості, маємо сподівання, що в недалекому майбутньому вченим вдасться знайти відгадку до цієї «загадки природи».

*Відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 6.12.2018 р. № 2639-VIII (додаток № 1).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті