Перехресна алергія на продукти: як боротися?

10 Квітня 2024 11:07 Поділитися

Сьогодні зустріти осіб з алергією на сливу, вишню, горіхи чи інший продукт можна майже в кожному колективі. Що й не дивно, адже на харчову алергію страждає близько 1 з 10 дорослих і 1 з 12 дітей (Warren C.M. et al., 2020). До того ж встановлено, що поширеність цієї патології як серед дітей і підлітків, так і серед дорослого населення має тенденцію до зростання (Bartuzi Z. et al., 2017).

Харчова алергія є атиповою реакцією організму людини, що розвивається після вживання їжі або специфічних хімічних сполук, доданих до цієї їжі, ознаки та симптоми якої викликані імунологічними механізмами. За своєю суттю алергія — це «випадок помилкової ідентифікації», коли імунна система вважає нешкідливу речовину шкідливою, але харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю, що є побічною реакцією організму людини, клінічні прояви якої розвиваються після вживання певної їжі внаслідок неімунологічних (метаболічних, фармакологічних, токсичних, ідіопатичних) патогенетичних механізмів (Bartuzi Z. et al., 2017).

Будь-яка їжа може викликати сенсибілізацію, проте здебільшого алергенними вважаються молоко, яйця, арахіс, молюски, пшениця та горіхи. Більшість дітей в основному переростають алергію на молоко та яйця до шкільного віку, а от алергія на арахіс, горіхи або морепродукти здебільшого зберігається все життя (Lopez C.M. et al., 2024).

Варто й згадати про перехресну алергію, коли імунна система організму ідентифікує білки в одній речовині (наприклад у пилку) та іншій (наприклад фруктах або овочах) як подібні й починає атипово реагувати на обидва види (Worm M. et al., 2014). Зокрема, йдеться про синдром оральної алергії — алергічної реакції, яка зазвичай розвивається після того, як пацієнт, чутливий до пилку, вживає певну їжу, наприклад, фрукти, овочі, горіхи та злаки (Kashyap R.R. et al., 2015). Цей тип харчової алергії на сьогодні є досить поширеним серед дорослих: його діагностують майже у 70% пацієнтів з алергією на пилок (Czarnecka-Operacz M. et al., 2008; Iweala O.I. et al., 2018). Вираженість симптомів, які проявляються в результаті перехресної реакції антитіл, таких як дряпання горла, свербіж у роті, набряк губ, язика, горла, алергічний риніт, може збільшуватися як при вдиханні пилку рослин, так і у випадку вживання «перехресних» продуктів (табл. 1).

Таблиця 1 Пилкові рослини та продукти, що дають перехресну алергію*
Назва пилкової рослини — алергену Назва продукту харчування — перехресного алергену
Амброзія Арахіс, горіх (бразильський та грецький), гречка, кунжут, персик, пшениця, соя, фундук, яблуко
Клен
Кропива
Полин
Береза Арахіс, ківі, персик, селера, соя, яблуко, короп, креветка, лосось, тріска
Бузок Короп, креветка, лосось, тріска
Горіх Арахіс, гречка, кунжут, персик, пшениця, соя, фундук, яблуко
Вільха Арахіс, ківі, персик, селера, соя, яблуко
Граб
Дуб
Ліщина
Соняшник Арахіс, горіх (бразильський та грецький), гречка, ківі, кунжут, персик, пшениця, соя, фундук, яблуко,
Пшениця Арахіс, горіх (бразильський та грецький), гречка, кунжут, персик, соя, фундук, яблуко
Сосна Арахіс, горіх (бразильський та грецький), гречка, кеш’ю, кунжут, персик, пшениця, соя, фундук, яблуко
Шовковиця Арахіс, горіх (бразильський та грецький), гречка, ківі, кунжут, персик, пшениця, селера, соя, фундук, яблуко
Ясен Ківі, персик, короп, креветка, лосось, тріска

Основою лікування харчової алергії є дотримання дієти, що передбачає виключення на постійній основі або тимчасово з раціону шкідливої або підозрювано шкідливої їжі або харчового інгредієнта з одночасним введенням інгредієнтів еквівалентної поживної та енергетичної цінності. Варто зазначити, що деякі пацієнти з харчовою алергією розвивають симптоми одразу після прийому алергену в сирому продукті, але переносять його в обробленому вигляді (варіння, запікання), що потрібно враховувати при формуванні раціону (Bartuzi Z. et al., 2017).

Фармакотерапія може включати застосування антигістамінних засобів, системних та місцевих стероїдів, моноклональних антитіл тощо. Потенційним терапевтичним методом є застосування пероральної, сублінгвальної або епікутанної імунотерапії, в основі якого лежить введення поступово зростаючих доз харчових продуктів з метою розвитку клінічної толерантності до них (Bartuzi Z. et al., 2017).

*Адаптовано із сайту allergy.in.ua.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті