З 1 квітня жоден підліток у Англії не отримає блокатори статевого дозрівання

15 Квітня 2024 4:50 Поділитися

Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) Англії припиняє призначення блокаторів статевого дозрівання та оновлює правила призначення неповнолітнім статевих гормонів для «міжстатевих переходів». Перше із двох названих нововведень викладене в Клінічних правилах (Clinical Policy) № 1927 від 12 березня, а останнє сформульоване у фінальному звіті Хілларі Касс (Hilary Cass), голови оглядового комітету NHS Англії із цих питань. Звіт, на який чекали як на проміжну крапку у розгляді складної групи питань, було опубліковано 10 квітня об 0:01 за місцевим часом.

Нова модель послуг з 1 квітня 2024 р. прийшла на заміну Службі розвитку гендерної ідентичності (Gender Identity Development Service — GIDS) (не працює з 28 березня 2024 р.). Метою нової моделі послуг є надання цілісної допомоги та підтримки молоді із гендерними проблемами, відхід від моделі «гендерної клініки», зосередженої на зміні статі неповнолітніх. Допомогу буде орієнтовано на психологічне та соціальне консультування та супроводження. Згадана вище GIDS, послуги якої закуповувала NHS, працювала із 1989 р.

Фармацевтам нагадали, що вони «несуть відповідальність за те, щоб призначені ліки підходили пацієнтам» (професійні обов’язки згідно з General Pharmaceutical Council).

Рішення щодо припинення статевого дозрівання

Отже, NHS Англії більше не дозволятиме застосовувати блокатори статевого дозрівання для лікування гендерної дисфорії. До ухвалення цього рішення їх застосування для пригнічення статевого дозрівання у підлітковому віці раніше було одним з варіантів лікування, хоча відповідну закупівельну політику не було прийнято. Пізніше підліткам і молодим людям могли призначати статеві гормони для підтвердження бажаної статі. А у разі відповідності додатковим критеріям у віці від 18 років існувала можливість пройти різні типи гендерно підтверджувальних операцій через гендерні клініки для дорослих. Про це йдеться у нещодавно опублікованих правилах, згаданих вище.

Зазначено також, що з цією метою поза визначених показань (off-label) у дітей і підлітків із гендерною невідповідністю використовували трипторелін – синтетичний аналог природного рилізинг-гормону.

У березні 2024 р. NHS Англії опублікувала 10 документів щодо застосування блокаторів статевого дозрівання та 1 — щодо політики гормонів для «міжстатевих переходів». Подальші зміни, ймовірно, відбудуться у зв’язку з публікацією остаточного звіту Х. Касс. Нижче ми підсумовуємо найважливіші висновки з цих документів.

Правила щодо терапії із підтвердження гендера

Гендернопідтверджувальні гормони (маскулінізуючі або фемінізуючі) (Gender Affirming Hormones — GAH) доступні як звичайний варіант лікування для молодих людей із триваючою гендерною невідповідністю/гендерною дисфорією, починаючи приблизно з 16-го дня народження, за умови, що особи відповідають критеріям відповідності та готовності, викладеним у правилах, опублікованих 21 березня.

Згідно з ними, необхідною умовою лікування CSH є узгодження її доцільності Національною міждисциплінарною командою із гендерних послуг для дітей та молодих людей (CYP Gender Service National — MDT), у яку включено клініцистів, що «не беруть безпосередньої участі у формуванні індивідуального плану догляду».

Як зазначено у правилах, кількість звернень до відповідної служби наразі становить близько 1 на 2000 населення на рік. Більшість звернень стосується підлітків після початку статевого дозрівання. Починаючи з 2011 р., структура звернень змінюється у бік переважання осіб із жіночою статтю при народженні, так що на них припадає вже 69% звернень. Аналогічні зміни відбуваються у Нідерландах, згідно із даними офіційної статистики.

Перспективи

Клінічне дослідження блокаторів статевого дозрівання знаходиться на етапі розробки, але немає гарантії, що воно отримає етичне схвалення. За процесом спостерігатиме нещодавно створена Національна рада з нагляду за програмою досліджень (Children and Young People’s Gender Dysphoria Research Oversight Board). Однак NHS попередила, що, починаючи з 1 квітня і до тих пір, поки дослідження не буде схвалено, жодна дитина із гендерною невідповідністю/дисфорією не отримає призначення блокаторів статевого дозрівання в рамках NHS Англії.

На приватні клініки та відповідних провайдерів правила NHS не розповсюджуються. Проте приватне медичне обслуговування у Великій Британії не є поширеним явищем, і існує лише одна приватна клініка, схвалена Комісією з якості медичного обслуговування Великобританії (UK Care Quality Commission — CQC) для проведення ендокринних втручань серед молоді з гендерною дисфорією за межами NHS. Відповідне схвалення клініки «Gender Plus» для призначення гормонів особам віком старше 16 років відбулося у січні 2024 р., тобто за кілька місяців до припинення роботи GIDS. Остання має бути реорганізована, проте щодо термінів ясності поки немає.

Цілком можливо, що обмеження NHS призведуть до поширення приватних гендерних клінік, оскільки на приватні заклади не поширюється політика NHS. Однак навіть вони перебувають у сфері компетенції CQC та мають дотримуватися схваленого профілю та стандартів.

Також на початку 2024 р., точніше 15 січня, Всесвітня організація охорони здоров’я подовжила до 2 лютого термін подачі коментарів щодо майбутньої розробки рекомендацій стосовно здоров’я трансгендерних людей, особливо дорослих. Цей процес може зайняти близько 2 років.

За матеріалами www.who.int; www.pharmacyregulation.org; www.england.nhs.uk; www.bmj.com; www.segm.org; www.cass.independent-review.uk; www.bbc.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті