Кількість аптек — учасниць програми «Доступні ліки» збільшилася до 14,7 тис.

18 Квітня 2024 11:04 Поділитися

Про це голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) Михайло Радуцький говорив на форумі «Реімбурсація–2024» з першим заступником міністра охорони здоров’я Сергієм Дубровим, головою Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталією Гусак, директоркою проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed) Ребеккою Колер (Rebecca Kohler) та іншими стейкхолдерами програми реімбурсації.

«Під час повномасштабної війни команда Президента працює над тим, щоб забезпечити доступність медичних препаратів для пацієнтів на прифронтових територіях та у сільській місцевості. Уряд дозволив відкривати у селах аптеки меншою площею, працювати мобільним аптекам — сьогодні вони курсують вже у 5 регіонах. Завдяки закону нашого Комітету про дистанційну торгівлю ліками замовити медичні препарати тепер можна через поштових операторів, зокрема «Укрпошту», — зазначив М. Радуцький.

За його словами, значну роль у забезпеченні пацієнтів ліками відіграє урядова програма «Доступні ліки». «Через повномасштабну війну доходи українців зменшилися, а витрати на ліки зросли. Тому вкрай важливо забезпечити пацієнтів із хронічними хворобами ліками коштом держави. На цей рік у держбюджеті передбачено рекордне фінансування медицини, на програму «Доступні ліки» виділено 5,2 млрд грн, що на 500 млн грн більше, ніж минулого року», — повідомив голова Комітету.

Під час форуму учасники підбивали підсумки за 5 років роботи програми та розробляли пропозиції для стратегії розвитку на найближчі роки. У 2019 р. за програмою реімбурсацією пацієнти могли отримати 258 препаратів, сьогодні — 532. «Відзначу, що показник щорічної чисельності нових пацієнтів, які користуються програмою реімбурсації, майже досяг довоєнного рівня. Кількість аптек, які беруть участь у програмі, збільшилася за 5 років з майже 8 тис. до 14,7 тис. Важливо зазначити, що понад 90% законтрактованих НСЗУ аптечних закладів на участь у цій програмі є приватними. Це успішний приклад державно-приватного партнерства, де співпраця держави та бізнесу є прозорою, за єдиними правилами для всіх», — додав М. Радуцький.

З ключовими тезами, озвученими під час форуму, ознайомимо наших читачів найближчим часом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті