Низькі ціни та інші причини проблем із доступністю «основних ліків» у Франції

19 Квітня 2024 2:34 Поділитися

У червні 2023 р. Франція визначила 450 основних лікарських засобів, склавши відповідний перелік із назв діючих речовин, які вона хоче захистити від дефіциту, — так званих «основних ліків» (médicaments essentiels). На власників дозволів на маркетинг при цьому покладено обов’язок підтримувати запас, що відповідає 4-місячній потребі в цих ліках. Виробництво близько 50 з них також має бути перенесено до Франції.

Економічні ризики

Асоціація фармацевтичних виробників (Les Entreprises du médicament — Le Leem) з метою зробити аналіз, у тому числі економічний, основних ліків, звернулася до аналітичної компанії «Simon-Kucher & Partners» (SKP) та 16 квітня повідомила про публікацію відповідного звіту.

SKP, проаналізувавши перелік, зауважила, що більшість із «незамінних ліків» давно перебуває на ринку та поєднує фактори ризику, на які вказують економісти:

  1. Ціни на них, як правило, нижчі, ніж на решту французького ринку (56% мають зареєстровану ціну за одиницю разом з податком менше 1 євро, а 36% — менше 25 центів, порівняно з 41 і 26% відповідно для інших широко застосовуваних ліків).
  2. Відпускні ціни виробників без урахування податків у Франції в середньому на 15–30% нижчі, ніж у її європейських сусідів (Німеччина, Велика Британія, Іспанія та Італія).

Крім того, «Le Leem» зазначає, що підвищення цін на ліки у Франції за кількістю набагато випереджає зниження: 24 підвищення у 2023 р. порівняно з 499 зниженнями, як свідчать дані Економічного комітету з товарів для здоров’я (Comité économique des produits de santé). Це демонструє логіку прогресивної девальвації, яка переважає, щойно ліки потрапляють на французький ринок.

Пропозиція фармацевтичних компаній

Фармацевтичні компанії усвідомлюють тиск, який зараз впливає на державні фінанси. Зі свого боку, вони тривалий час сприяли економії ресурсів системи охорони здоров’я, про що свідчить зменшення частки витрат на ліки в бюджеті медичного страхування (8,9% у 2023 р. порівняно з 11,7% у 2010 р.).

Як зазначено в матеріалах «Le Leem», потреба в ліках за рахунок страхових коштів зростає (майже на 10% у рік), тоді як фінансування не збільшується.

«Наша економічна, податкова та регуляторна система шкодить конкурентоспроможності країни та її привабливості. Це послаблює весь ланцюжок постачання ліків, загрожуючи доступності на нашій території продуктів, необхідних для здоров’я пацієнтів, незалежно від того, чи є вони зрілими або інноваційними», — підкреслив Тьєррі Юло (Thierry Hulot), президент Le Leem. Асоціація закликала уряд країни взяти до уваги рекомендації міжміністерської місії «Фінансування та регулювання товарів для здоров’я» (Financement et Régulation des produits de santé), зокрема:

  • забезпечити підвищення цін на ліки, виробництво або доступність яких неможливо через економічні умови;
  • почати реальне зменшення суми захисного застереження (La clause de sauvegarde), щоб досягти рівня менше 500 млн євро протягом 3 років;
  • ставитися до ліків як до інвестиції, а не просто як витрат, що потребують скорочення.

Згадану вище «суму захисного застереження» Т. Юло раніше характеризував як «прихований податок». Його призначають щорічно при визначенні бюджету соціального страхування, виходячи зі зростання доходу фармацевтичних компаній у зв’язку з обігом реімбурсованих ліків. Починаючи із 2020 р., ця сума збільшилася з 200 млн до 1,6 млрд євро у 2023 та 2024 р. Уряд має на меті із 2026 р. розраховувати цю суму, виходячи не з доходів, а сум відшкодування, та врахувати особливе положення генеричних ліків.

Проблеми генеричної галузі

Асоціація виробників генеричних ліків (L’association GEnérique Même MEdicament — le GEMME) зауважила, що до 2019 р. захисне застереження враховувало особливості продукції. Генерики були виключені через їх природний внесок у скорочення витрат на охорону здоров’я завдяки встановленню цін, які на 60% нижче порівняно з цінами на референтні ліки, що дозволяє щорічно заощаджувати близько 2 млрд євро.

Неврахування генеричного статусу ліків при розрахунку захисного застереження стає надзвичайною ситуацією для суверенітету країни в галузі охорони здоров’я, зазначила «GEMME». Рентабельність сектору, яка була ледве позитивною у 2021 р. (+0,3%), зараз у мінусі (–3% у 2022 та –11% у 2023 р.). Ця ситуація економічної нестійкості ставить під сумнів доступність генериків. Це тим серйозніше, що переважна більшість переліку основних лікарських засобів є саме багатоджерельними лікарськими засобами.

GEMME усвідомлює важливість контролю за відшкодованими витратами на ліки. Проте закликає політиків надавати перевагу регулюванню витрат, заохочуючи заміну ліків на гібридні та біоаналогічні, а не на знецінення вартості. Зважаючи на це, GEMME закликає до повного звільнення від захисного застереження продуктів, що генерують економію, таких як генерики, біосиміляри та гібридні засоби (тобто удосконалені порівняно з референтними ліки, що потребували доклінічних та клінічних досліджень).

За матеріалами www.leem.org, pharmaceutiques.com, www.francebleu.fr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті