Створення стійких фармацевтичних систем: представники Держлікслужби взяли участь у Міжрегіональному політичному діалозі

24 Квітня 2024 10:30 Поділитися

Представники Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) взяли участь у Міжрегіональному політичному діалозі «Створення стійких фармацевтичних систем шляхом регулювання у сфері лікарських засобів та медичних виробів», організованому Європейським регіональним бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Центральноєвропейською ініціативою (Central European Initiative — CEI) за підтримки Європейської обсерваторії з систем охорони здоров’я і політик (European Observatory on Health Systems and Policies). Про це повідомили у пресслужбі Держлікслужби.

Захід, який 18–19 квітня відбувся в м. Трієст (Італія), став платформою для опрацювання дієвих ініціатив міжнародної співпраці, які сприяють розв’язанню спільних проблем у забезпеченні надійного регулювання та якості лікарських засобів і медичних виробів.

Представники Держлікслужби обговорили з високопосадовцями та експертами інституцій виклики та потенційні політичні рішення для забезпечення стійких, справедливих і доступних поставок якісних ліків і медичних виробів.

Учасники заходу детально ознайомилися з можливостями допомоги національним компетентним органам у підготовці до майбутньої співпраці в рамках європейської регуляторної мережі лікарських засобів та узгодження зі стандартами і процедурами ЄС у рамках Інструменту передвступної допомоги ЄС (Instrument for Pre-accession Assistance — IPA) можливості подальшого посилення систем забезпечення якості та удосконалення регуляторних механізмів відповідності.

У ході роботи посадовці також розглянули роль національних регуляторних органів у забезпеченні сталості ланцюга постачання медичної продукції. Більшість регуляторів усе ще намагаються досягти рівня зрілості, який підтвердить стабільну, добре функціонуючу та інтегровану систему регулювання. Введення показників для призначення та публічного включення регуляторного органу до списку органів ВООЗ відповідає запитам держав-членів щодо розробки прозорого та заснованого на фактах шляху визнання регуляторного органу в усьому світі. Підтвердження рівня зрілості національного регуляторного органу (Benchmarking) покликане забезпечити стабільність доступу до безпечних, ефективних і якісних медичних продуктів, а також сприяти їх оптимальному використанню в умовах обмежених ресурсів, дозволяючи регуляторним органам та закупівельним агенціям покладатися на роботу перевірених агенцій для ухвалення рішень.

Держлікслужба презентувала роль регуляторної системи та функціонування системи якості як важливого компонента системи охорони здоров’я в гарантуванні якості, ефективності та безпеки лікарських засобів і медичних виробів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті