Про деякі проблемні аспекти обігу дієтичних добавок у світі1

29 Квітня 2024 4:37 Поділитися

Наш організм створений на 120 років життя.

Якщо ми живемо менше, то це

викликано не недоліками організму,

а тим, як ми з ним поводимося.

Кеннет Купер 

Загальна характеристика та поширеність дієтичних добавок

Для зміцнення та підтримки здоров’я людині потрібне збалансоване харчування. У цьому контексті увагу на себе звертають дієтичні добавки — різновид продуктів, які можуть містити вітаміни, ферменти, амінокислоти та інші біологічно активні речовини. Вони зазвичай доступні у формі таблеток, капсул, порошків чи рідини. Дієтичні добавки класифікують відповідно до їх характеристик або функціонального призначення.

Важливо пам’ятати, що дієтичні добавки не є ліками, але водночас їх використання може допомагати збагачувати раціон корисними нутрієнтами та біологічно активними речовинами, що можуть їх містити, а біологічно активні речовини можуть потрапляти до організму не лише з їжі та дієтичних добавок: їх виробляють також різні клітини та органи. Наприклад, деякі вітаміни можуть бути самостійно синтезовані організмом, гормони виробляються ендокринною системою організму, травні ферменти продукує підшлункова залоза тощо.

Що стосується поширеності, то світовий ринок дієтичних добавок протягом останніх років зростає як з точки зору продажів, так і в плані асортиментного різновиду. Споживачам пропонується велика кількість продуктів, брендів і рецептур, які поширюються через значний спектр маркетингових каналів2 (рисунок). В Україні теж прослідковується відповідна тенденція до зростання попиту3.

Рисунок. Частка ринку, яку займають дієтичні добавки у світі2

Що таке «дієтичні добавки» у розумінні різних країн і чим вони можуть бути корисні чи небезпечні?

Попри значний попит на дієтичні добавки, актуальності в усьому світі набуває низка проблемних питань, пов’язаних з їх обігом. Зокрема, неадекватна оцінка безпеки, недостатні вимоги щодо ефективності, неналежний моніторинг маркування та реклами, недостатнє забезпечення контролю якості, а також прогалини в постмаркетинговій нормативній базі. Такий стан справ може призводити до потрапляння на ринок, а потім і до споживача неякісних або фальсифікованих дієтичних добавок, споживання яких може викликати небезпечні наслідки для здоров’я.

Приклади найбільш проблемних аспектів використання дієтичних добавок у світі

  • Недосконала регуляторна політика

На відміну від лікарських засобів, обіг дієтичних засобів у багатьох країнах світу є недостатньо врегульованим. Крім того, наразі не існує узгодження між країнами щодо сфери використання, нормативних вимог, визначення або навіть чітко сформульованої термінології, яка може використовуватися для класифікації (таблиця).

 Таблиця. Термінологія та визначення дієтичних добавок у різних країнах1
Країна Назва категорії Визначення
Україна Дієтичні добавки4 Харчові продукти, які є концентрованим джерелом поживних речовин (зокрема білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин) або інших речовин з поживним або фізіологічним ефектом, що виготовляються у формі таблеток, капсул, пастилок, пігулок та саше, ампул з рідинами, пляшок для крапельного дозування чи в інших формах рідин та/або порошків, призначені для споживання в невеликих визначених кількостях, та споживаються як доповнення до звичайного харчового раціону окремо або в комбінації з іншими харчовими продуктами. У рекламі товарів та методів, що не належать до лікарських засобів, медичних виробів, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, а також у рекламі харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок забороняється посилатися на те, що вони мають лікувальні властивості4.
Європейський Союз Харчові добавки (food supplements)5 Харчові продукти, метою яких є доповнення звичайного раціону і які є концентрованими джерелами поживних речовин або інших речовин з харчовим або фізіологічним ефектом, окремо або в комбінації, що продаються у формі дози, а саме такі форми, як капсули, пастилки, таблетки та інші подібні форми, пакетики з порошком, ампули рідин; флакони для видачі крапель та інші подібні форми рідин і порошків, призначені для прийому у відміряних невеликих одиницях кількості5.
Сполучені Штати Америки Дієтичні добавки (dietary supplements)6 Продукти (окрім тютюну), призначені для доповнення раціону, який містить або один, або більше з наступних дієтичних інгредієнтів: вітаміни, мінерали, трави або інші рослинні продукти, амінокислоти, дієтичні речовини для використання людиною для доповнення раціону шляхом збільшення загального харчового споживання; або концентрат, метаболіт, компонент, екстракт або комбінацію будь-якого з вищеописаних інгредієнтів; призначені для проковтування у формі, не представлені для використання як звичайний продукт харчування або як окремий продукт їжі чи дієти; і позначені як «дієтична добавка»6.
Канада Натуральні продукти для здоров’я (natural health products)7 Визначаються як пробіотики, рослинні засоби, вітаміни та мінерали, гомеопатичні препарати, традиційні ліки, такі як традиційні китайські препарати та інші продукти, такі як амінокислоти та незамінні жирні кислоти7.
  • Відсутність достовірної інформації про продукт

Занепокоєння щодо використання дієтичних добавок викликає той факт, що часто немає достовірних відомостей щодо активних інгредієнтів, з яких їх виробляють, вимог щодо впливу та безпеки, які б їх регулювали, тощо. Попри відсутність доказів, більше третини дорослих у США та Європі щодня споживають вітамінно-мінеральні добавки з метою запобігання розвитку хронічних захворювань. За даними Ради з відповідального харчування (Council for Responsible Nutrition — CRN), найчастіше згадуваними причинами прийому дієтичних добавок є бажання покращити імунітет (36%) або підтримати стан здоров’я. Отже, виникає критична потреба в широкомасштабних дослідженнях для встановлення їх достовірної ефективності та безпеки та поінформованості потенційних споживачів щодо цього виду продукту та наслідків, які вони можуть провокувати при безконтрольному вживанні. Важливо також розробити бази даних складу дієтичних добавок, щоб мати можливість відстежувати споживання поживних речовин та інших біологічно активних речовин, і раціонально оцінювати вплив цих речовин на здоров’я людини.

  • Неконтрольовані шляхи реалізації дієтичних добавок

Раніше на ринку домінував офлайн-спосіб реалізації дієтичних продуктів (через аптеки, супермаркети, спеціалізовані магазини) — на нього припадало 81,0% від загального обсягу продажів. Однак нові технологічні канали зв’язку внесли свої корективи — тепер купити ці продукти можна в низці торговельних онлайн-майданчиків — інтернет-аптеках, онлайн-магазинах, соціальних мережах тощо. Варто зауважити, що, на жаль, не всі з онлайн-продавців є добросовісними легальними реалізаторами, що разом з недостатнім контролем підвищує ризик потрапляння до кінцевого споживача фальсифікату. Продаж або маркетинг фальсифікованих продуктів, що можуть не відповідати заявленим характеристикам або ж містити небезпечні інгредієнти, ефективність та якість яких не доведена, — проблема, яка може нанести непоправної шкоди здоров’ю. Визначено, що однією з найбільш проблематичних категорій є добавки, що рекомендуються для підвищення сексуальної активності, для схуднення та покращення спортивних результатів.

На завершення варто наголосити, що дієтичні добавки не є повноцінною заміною харчування, але вони можуть бути корисним доповненням у випадках, коли людина не отримує достатньо певних поживних речовин з їжею. Перед початком споживання бажано проконсультуватися з лікарем щодо доцільності їх використання.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.ncbi.nlm.nih.gov

1За матеріалами статті «Глобальний огляд дієтичних добавок: регулювання, тенденції ринку, використання під час пандемії COVID-19 та вплив на здоров’я» («Global Overview of Dietary Supplements: Regulation, Market Trends, Usage during the COVID-19 Pandemic, and Health Effects» (Djaoudene O. et al., 2023)) (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10421343/#B109-nutrients-15-03320).

2Адаптовано з рис. 3 статті «Глобальний огляд дієтичних добавок: регулювання, тенденції ринку, використання під час пандемії COVID-19 та вплив на здоров’я» («A Global Overview of Dietary Supplements: Regulation, Market Trends, Usage during the COVID-19 Pandemic, and Health Effects» (Djaoudene O. et al., 2023)) (www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10421343/#B109-nutrients-15-03320).

3За підсумками аптечного продажу за 2023 р., за даними «Proxima Research» (www.apteka.ua/article/684747).

4 Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Редакція від 26.10.2023 р.(zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text).

5Директива 2002/46/ЄС Європейського Парламенту та Ради щодо наближення законодавства держав-членів щодо харчових добавок (Directive 2002/46/EC of the European Parliament and of the Council on the approximation of the laws of the Member States relating to food supplements) (eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=celex%3A32002L0046).

6Закон про освіту та охорону здоров’я дієтичних добавок 1994 р. (Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 — DSHEA) (www.congress.gov/bill/103rd-congress/senate-bill/784).

7 Положення про натуральні продукти для здоров’я (SOR/2003-196) (Natural Health Products Regulations (SOR/2003-196)) (laws-lois.justice.gc.ca/eng/regulations/sor-2003-196).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті