ВООЗ оновлено список пріоритетних бактеріальних патогенів

22 Травня 2024 4:49 Поділитися

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) 17 травня опубліковано оновлений список пріоритетних бактеріальних патогенів (Bacterial Priority Pathogens List — BPPL) 2024 р., у якому представлено 15 родин стійких до антибіотиків бактерій, згрупованих відповідно до груп критичної, високої та середньої пріоритетності. Список містить вказівки щодо розробки нових і потрібних методів лікування, щоб зупинити поширення антимікробної резистентності (AMР).

«Завдяки відображенню глобального тягаря бактерій, стійких до препаратів, і оцінці їхнього впливу на громадське здоров’я, цей список є ключовим для спрямування інвестицій в оптимізацію процесів досліджень і розв’язання проблем доступності, — зазначила Юкіко Накатані (Yukiko Nakatani), помічник генерального директора ВООЗ з АМР. — З моменту публікації у 2017 р. першого BPPL загроза АМР зросла, підриваючи ефективність багатьох антибіотиків і ставлячи під загрозу велику кількість досягнень сучасної медицини».

Зміни між списками 2017 та 2024 рр.

З BPPL у 2024 р. вилучено 5 комбінацій патоген — антибіотик і додано 4 нові. Той факт, що Enterobacterales, резистентні до цефалоспоринів 3-го покоління, внесені до списку в категорії критичного пріоритету, підкреслює їх тягар і потребу в цілеспрямованих втручаннях, особливо в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Стійка до карбапенему інфекція Pseudomonas aeruginosa переходить від критичної до високої пріоритетності, що відображає останні повідомлення про зниження глобальної стійкості.

Отже, до BPPL 2024 р. належать такі бактерії (таблиця).

Таблиця. Розподіл бактерій на категорії у BPPL у 2024 р.
Критичний пріоритет Високий пріоритет
Acinetobacter baumannii, резистентна до карбапенему

Enterobacterales, стійкі до цефалоспоринів 3-го покоління

Enterobacterales, стійкі до карбапенему

Mycobacterium tuberculosis, стійка до рифампіцину (включена після незалежного аналізу з паралельними індивідуальними критеріями та подальшого застосування адаптованої багатокритеріальної матриці аналізу рішень)

Salmonella Typhi, резистентна до фторхінолонів

Shigella spp., резистентні до фторхінолонів

Enterococcus faecium, стійкі до ванкоміцину

Pseudomonas aeruginosa, стійка до карбапенему

Нетифозні сальмонели, резистентні до фторхінолонів

Neisseria gonorrhoeae, стійка до цефалоспоринів 3-го покоління

Причини пріоритетності

Патогени з критичним пріоритетом, такі як грамнегативні бактерії, стійкі до антибіотиків останніх поколінь, і Mycobacterium tuberculosis, стійка до антибіотика рифампіцину, становлять серйозну глобальну загрозу через їх високий тягар, а також здатність протистояти терапії та поширювати резистентність до інших бактерій. Грамнегативні бактерії мають вбудовану здатність знаходити нові способи протистояти лікуванню та можуть передавати генетичний матеріал, який дозволяє іншим бактеріям також стати стійкими до ліків.

Патогени високого пріоритету, такі як Salmonella та Shigella, є особливо високим тягарем у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, як і Pseudomonas aeruginosa та Staphylococcus aureus, що створюють значні проблеми для закладів охорони здоров’я.

Інші високопріоритетні патогени, такі як стійкі до антибіотиків Neisseria gonorrhoeae та Enterococcus faecium, створюють особливі проблеми для громадської охорони здоров’я, зокрема стійкі інфекції та резистентність до багатьох антибіотиків, що потребує цілеспрямованих досліджень і втручань.

До патогенів із середнім пріоритетом належать стрептококи групи А та В (обидва нові в списку 2024 р.), Streptococcus pneumoniae та Haemophilus influenzae, які становлять високий тягар захворювань. Ці збудники потребують підвищеної уваги, особливо в уразливих групах населення, включно з дітьми та особами літнього віку, особливо в умовах обмежених ресурсів.

Призначення BPPL

BPPL 2024 р., зокрема, покликаний наголосити на необхідності комплексного підходу громадської охорони здоров’я до розв’язання проблеми антимікробної резистентності, включно з універсальним доступом до якісних і доступних заходів для профілактики, діагностики та відповідної терапії інфекцій. Це має вирішальне значення для пом’якшення впливу АМР на громадське здоров’я та економіку.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті